Tematska tribina

Svjetski dan srca: Čak 80 posto prijevremenih smrti moguće spriječiti zdravim životnim stilom

Barbara Čalušić

Svjetlana Gašparović Babić, Luka Zaputović i Viktor Peršić /Snimio Sergej DRECHSLER

Svjetlana Gašparović Babić, Luka Zaputović i Viktor Peršić /Snimio Sergej DRECHSLER

Riječani će u subotu na Korzu moći izmjeriti krvni tlak i šećera, dijelit će se edukativni materijal, a demonstrirat će se vježbanje i fitness s trenerom. Građani će moći naučiti kako pružiti prvu pomoć, a za najmlađe su na programu sportske igre i crtanje kredom po Korzu



RIJEKA »Za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca«, ovogodišnje je geslo Svjetskog dana srca koje se u subotu obilježava u cijelom svijetu, a čije je obilježavanje u Rijeci započelo već danas tematskom tribinom posvećenom zdravlju srca i osvjetljavanjem dizalica na Molo longu i Trsatske gradine.


Na tribini u gradskoj vijećnici stručnjaci su upozorili kako se čak 80 posto prijevremenih smrti može spriječiti kontrolom četriju faktora rizika: fizičkom aktivnošću, pravilnom prehranom, prestankom uporabe duhana i alkohola.


Prema riječima prof. dr. Luke Zaputovića, pročelnika zavoda za kardiovaskularne bolesti u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu te uzrokuju 32 posto smrti. Na drugom su mjestu maligne bolesti s upola manjim postotkom od kardiovaskularnih.


Svjetski dan srca, Snimio Sergej DRECHSLER


Svjetski dan srca, Snimio Sergej DRECHSLER





– Posljednjih godina napredovali smo u liječenju kardiovaskularnih bolesti, a tu se posebno ističe napredak suvremene kardiologije, istaknuo je Zaputović dodajući kako je smrtnost od srčanožilnih bolesti u muškaraca u Hrvatskoj pala na oko 40 posto dok se u žena ne bilježi takva promjena i smrtnost se kreće oko 50 posto. Kao objašnjenje naveo je ulogu ženskih hormona koje u ranijoj dobi u žena imaju zaštitini faktor od kardiovaskularnih bolesti koje se posljedično u žena javljaju u kasnijoj dobi, a samim time njihove su posljedice teže.


Problem kolesterola i tlaka


Međutim, kako je istaknuo Zaputović, ispravno liječenje osoba s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti može bitno smanjiti rizike prerane smrti, a osim prevencije, značajnu ulogu u tome imaju kontrola krvnog tlaka i kontrola razine LDL-kolesterola.


– Prema najnovijim smjernicama kod najrizičnijih pacijenata preporuča se održavanje LDL-kolestorola na vrijednostima do 1,8, kod osoba s visokim rizikom na 2,8 dok kod ostalih njegove vrijednosti ne bi smjele prelaziti  3 mmol/L. Kad je riječ o krvnom tlaku cilj je kod starijih osoba s rizikom postići krvni tlak do 140/90 dok bi se kod zdravih osoba sistolički tlak trebao kretati između 120 i 129, preporučio je Zaputović.


Kombinirana terapija u jednoj tableti


Kao jednu od novosti u liječenju povišenog krvnog tlaka naveo je kombiniranu terapiju u jednoj tableti pri čemu se povišeni tlak odmah regulira s dva lijeka. Jedna od novosti u liječenju tzv. štetnog kolesterola su PCSK9 inhibitori koji se bolesnicima daju perkutano svaka dva tjedna ili jednom mjesečno.


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nedavno je odborio ovaj lijek na bolničkoj listi koji se daje pacijentima za jasno precizirane indikacije – ako su preboljeli infarkt u periodu od godinu dana te ako boluju nasljednih bolesti povišenog kolesterola tzv. nasljedne hiperlipidemije.


– Iako već niz godina postoje negativni stavovi o statinima koji bi se mogli usporediti s antivakcinacijskim pokretima, treba nam biti jasno da su statini, uz cjepiva i antibiotike, zdravstvena mjera koja je spasila najviše života u povijesti medicine, upozorio je Zaputović.  


Kako je najavila dr. Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, povodom Svjetskog dana srca Riječani će u subotu na Korzu moći izmjeriti krvni tlak i šećera, dijelit će se edukativni materijal, a demonstrirat će se vježbanje i fitness s trenerom. Građani će moći naučiti kako pružiti prvu pomoć, a za najmlađe su na programu sportske igre i crtanje kredom po Korzu.


Događaje organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom, KBC-om Rijeka, Thalassotherapijom Opatija, Medicinskim fakultetom, Fakultetom zdravstvenih studija, Domom zdravlja PGŽ, Hrvatskom liječničkom komorom te Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.