Stižu plivačke reprezentacije

Svi zadovoljni: Bazeni Kantrida ponuđeni za pripreme klubovima iz 47 zemalja svijeta

Andrej Petrak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Bazenski kompleks na Kantridi za pripreme su iskoristili plivačke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Norveške, Danske, zatim sportaši iz plivačkih federacija Južnoafričke Republike, Tunisa i Falklandskih otoka, a proteklog su se tjedna tamo pripremali plivači dvaju francuskih klubova



RIJEKA Francuski plivački klubovi Club de Natation des Epinettes de Paris i Canet 66 iz Canet-en-Roussillona proteklih tjedan dana na Bazenima Kantrida odrađivali su pripreme za nastavak plivačkog prvenstva u svojoj zemlji. U Rijeci su, kažu, zatekli idealne uvjete za trening, a njihov dolazak rezultat je napora Rijeka sporta, gradske tvrtke koja upravlja sportskim objektima u Rijeci. Dosad su svoje ponude, pojašnjava Sandra Velčić Juričić, rukovoditeljica službe prodaje i marketinga u Rijeka sportu, poslali cijelom nizu klubova u čak 47 zemalja svijeta. Povratne informacije koje dobivaju redom su pozitivne, a za najam sportskih objekata za organizaciju trening-kampova javljaju im se klubovi direktno, ali i turističke agencije, koje sve više prepoznavaju potencijal ove vrste sportskog turizma.


– Sportski turizam jedan od specifičnih oblika turizma i kao takav pruža dodatne koristi destinacijama, a njegov razvoj rezultira brojnim neposrednim i posrednim ekonomskim učincima: utjecaj na motivaciju za izbor turističke destinacije, povećanje izvanpansionske potrošnje te unaprjeđenje raznolikosti i kvalitete turističke ponude i drugo. Rijeka nudi ponajviše segment natjecateljskog sportskog turizma, sportske rekreacije kao i povremenih sportskih trening-kampova i to tijekom cijele godine što produljuje turističku sezonu, pojašnjavaju u Rijeka sportu.


Filmska snimanja


Rijeka sport iznajmljuje plivališta i ostalu infrastrukturu Bazena Kantrida i ostalih objekata za sportski turizam, kongresni vid usluga te filmski turizam. Tako je bazenski kompleks već iskorišten za snimanje niza svjetskih reklama. Bazenski kompleks na Kantridi za pripreme su iskoristili plivačke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Norveške, Danske, zatim sportaši iz plivačkih federacija Južnoafričke republike, Tunisa i Falklandskih otoka. Velik broj plivača došao je u Rijeku iz raznih plivačkih klubova, poput Austrije, Njemačke, Estonije, Latvije, Izraela, Slovenije, Švedske, Ujedinjenog kraljevstva.


– Raduje nas da se nacionalne reprezentacije i klubovi najčešće vraćaju što dovoljno govori o kvaliteti samog objekta i pruženih usluga na njemu, reći će Sandra Velčić Juričić.Ne bi, stoga, trebalo pretjerano čuditi i da su francuski plivači zadovoljni svime pruženim u Rijeci i na Bazenima Kantrida. Trener kluba Epinettes de Paris Frederic Sadys ističe da su ih u Rijeku privukli ponuđeni uvjeti treniranja, ali i činjenica da Francuzi na Hrvatsku gledaju kao na pravu sportsku naciju. – Naši mladi plivači, koji se ovdje pripremaju za juniorsko prvenstvo Francuske, imali su savršene uvjete za rad i boravak. Drago mi je da smo iskoristili ponuđenu priliku i došli u Rijeku, rekao je Sadys.Plivačice Laetitia Dufour i Lea Sadys rekle su kako su neki dan imali priliku upoznati se i s ljepotama Istre. Posjetile su Pulu, Grožnjan i Rovinj, a sinoć su imali priliku u Rijeci probati fritule, ostavši oduševljene ovim domaćim specijalitetom.

Bukirani za proljeće




Pohvalama se pridružuje i predsjednik Laurent Regna, pravo dijete kluba, koji ondje trenira od djetinjstva, nekad pod paskom upravo Frederica Sadysa.


– Sviđa nam se Rijeka, i grad i uvjeti koje smo ovdje imali, zahvaljujući domaćinima. Raduje nas što smo bili blizu mora. Nije lako pronaći dobre uvjete za pripreme i uvjeren sam da ćemo se ponovo vratiti u vaš grad, rekao je Regna.Sve u svemu, francuski plivači pridružili su se brojnim poznatim svjetskim sportašima, olimpijcima i paraolimpijcima, koji su dosad trenirali na Bazenima Kantrida, među kojima su bili Ryan Loche, Katie Ledecky, Missy Franklin, Oussama Mallouli, Matt Grevers i brojni drugi.


Gradska tvrtka Rijeka sport upravlja Bazenima Kantrida, ali i većinom sportskih objekata u Rijeci, kao i Astronomskim centrom. Po otvaranju Bazena Kantrida, u kolovozu 2008. godine, počeli su s ponudom najma sportskih površina koje nudi ovaj kompleks. Bazeni Kantrida sastoje se od pet plivališta, od čega su dva olimpijski bazeni od 50 metara, uz bazen za skokove u vodu, 25-metarski bazen, kao i dječji bazen.


Od ostalih sadržaja tu su dva fitness prostora, wellness, restoran, caffe barovi, turističke agencije, prostori za klubove i upravu objekta, garažu na četiri nivoa, plaža Ploče i šetnica uz nju. Organiziranje nacionalnih i međunarodnih sportskih manifestacija te kontinuirana ponuda putem direktnih komunikacija prema sportskim klubovima i reprezentacijama zapadne Europe ali i drugih dijelova svijeta, čine Bazene Kantrida, koji su od otvaranja zabilježili više od 2,5 milijuna posjetitelja, sve više interesantnim objektom za organizaciju trening-kampova, kažu u Rijeka sportu.



– Dolazak vrhunskih sportaša i nacionalnih timova popratili su i razni mediji na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou što je pridonijelo povećanju pozitivnog publiciteta u javnosti te daljnjem neprestanom rastu broja korisnika kompleksa među domicilnim stanovništvom. Također, vrlo je važan i doživljaj samog korisnika, odnosno kluba ili nacionalnog tima na kraju korištenja usluge jer svaka dobra riječ u svijetu dovodi do novih upita i mogućnosti prodaje usluge najma sportskih objekata, kažu u Rijeka sportu.


Pojašnjavaju da već imaju bukirane dolaske na trening-kampove na Bazene Kantrida u travnju, svibnju, lipnju i srpnju, među kojima će se naći i svjetske reprezentacije koje će iskoristiti riječki kompleks za trening prije predstojećeg Svjetskog prvenstva, što će biti održano u Budimpešti.