Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Politički stožer za obranu ''3. maja''

Svi lokalni političari zbili redove: Strenja-Linić zatražila hitnu sjednicu Sabora o opstanku brodogradnje

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2018. u 21:52 2018-09-06T21:52:00+02:00

Prvo i najhitnije što se traži jest da Vlada postavi krizni menadžment u Uljanik grupu. Još sam u studenom prošle godine tražila u Saboru da se provjere navodi o »isisavanju« novca iz »3. maja«, kazala je Strenja-Linić

RIJEKA Nakon što su se, vrlo vjerojatno, posljednji put susreli s aktualnim Uljanikovim menadžmentom kojemu se više apsolutno ne vjeruje, iza Kriznog stožera i svih budućih akcija koje će se poduzimati za obranu »3. maja« zbili su se redovi iz svih političkih opcija grada Rijeke i Županije.
Prvo i najhitnije što se traži jest da Vlada postavi krizni menadžment u Uljanik grupu.

– Ovakva situacija više nije održiva ni minute. Resorna ministarstva gospodarstva i financija moraju na čelo »3. maja« i Uljanika postaviti ljude kojima će se vjerovati. Samo takvo brzo djelovanje, uz izraziti nadzor svih daljnjih poteza koji će se vući jedini je način da se spase radna mjesta u Rijeci i Puli – naglasio je župan Komadina.
Saborska zastupnica Ines Strenja-Linić kazala je da je u ime Mosta upravo zatražila hitno sazivanje tematske sjednice Sabora, posvećene upravo pitanju daljnjeg opstanka sjevernojadranskih navoza. Strenja-Linić podsjetila kako je na ovaj problem koji je sada eksplodirao ukazivala u Saboru još u studenom prošle godine, tražeći još tada da se provjere navodi o mogućim makinacijama i kriminalu u poslovanju Uljanik grupe i »isisavanju« novca iz »3. maja«.

Željko Jovanović poručio je kako je sa svoje pozicije predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije očekuje da će se započete istrage oko poslovanja u Uljanik grupi ubrzati i provesti do kraja jer, zaključio je ovaj saborski zastupnik, u pitanju je »ogromni kriminal koji mora biti sankcioniran«.
Da država mora »pokazati zube« i stati na kraj evidentnom kriminalu u Uljanik grupi, poruka je i županijskog i gradskog HDZ-a, čiji je predstavnik Dinko Beaković jučer kazao kako je to preduvjet da bi se uopće moglo govoriti o dugoročnoj održivosti brodogradnje. U protivnom, dodao je Beaković, za dvije-tri godine opet ćemo se naći u istom problemu. Lokalni šerifi moraju odgovarati za svoja nedjela, zaključio je Beaković, apostrofirajući kako su »3. maj« i njegovi radnici jedini nevini u tom komplotu.

Da su financijske dubioze u Uljaniku tolikih razmjera da je nemoguće ne govoriti o kriminalu, smatra i nezavisni vijećnik Hrvoje Burić, pozvajući ujedno Vladu da brodogradnju vrati nazad Rijeci, umjesto da se svede na podizvođača za pulsku centralu. Ukazao je Burić i na činjenicu Jadrolinijinog programa obnove flote u kojem se za »3. maj« mora naći mjesta.
Trećemajci Predrag Knežević i Juraj Šoljić zahvalili su na podršci i poručili kako se u ovoj bitci za »3. maj« ide do samog kraja, svi zajedno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.