Ekonomski fakultet

Svi koji u Rijeci žele učiti kineski, mogu to učiniti besplatno

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija Marin Aničić

Ilustracija Marin Aničić

Program će se realizirati kroz 70 sati nastave, oformit će se četiri grupe po 20 polaznika. Prijave za besplatno učenje kineskog jezika otvorene su do 13. listopada



RIJEKA Treću godinu zaredom studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci i stanovnici Primorsko-goranske županije imaju priliku besplatno učiti kineski jezik i upoznati se s bogatom kineskom kulturom i to direktno od izvornih govornika. Riječ je o programu cjeloživotnog obrazovanja koji na Ekonomskom fakultetu provodi Konfucijev institut koji je sveučilišni centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje.


Konfucijev je institut osnovan u partnerskom odnosu Sveučilišta u Zagrebu i Sjedišta Konfucijevih instituta u Pekingu te je jedina takva ustanova u Hrvatskoj. Institut već nekoliko godina aktivno radi na promociji kineskog jezika i kulture, posebno među mladima, a isto tako kontinuirano radi na boljem povezivanje Hrvatske i Kine na svim područjima, uz posebni naglasak na poslovnu i ekonomsku suradnju. Program na Ekonomskom fakultetu realizirat će se kroz 70 sati nastave, a ukupno će se oformiti četiri grupe po 20 polaznika.


Prijave za besplatno učenje kineskog jezika otvorene su do 13. listopada.Istovremeno je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci otvorio natječaj za upis besplatnog programa učenja kineskog jezika, a prijave se primaju do 20. listopada. Novoj generaciji programa cjeloživotnog učenja nudi se »Kineski jezik u turizmu za početnike« te »Poslovno komuniciranje na kineskom za početnike«. Razlozi pokretanja programa temelje se na Međudržavnom ugovoru o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između hrvatske i kineske vlade, kao i Sporazuma o suradnji na području obrazovanja, čiji su potpisnici također Konfucijev institut te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Grad Opatija.

Program Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sukladan je potrebama gospodarstva regije orijentirane na turizam i ugostiteljstvo i sa zahtjevima i potrebama za stručnim usavršavanjem kadrova zaposlenih u gospodarstvu regije, što potvrđuje dosadašnja suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom hotelijera i restoratera, Hrvatskom turističkom zajednicom, Gradom Opatijom i Gradom Rijeka.




Predmet se izvodi na kineskom jeziku, a jezik poučavanja je engleski. Program obuhvaća 60 sati nastave te je interdisciplinaran budući da predviđa usvajanje stranog jezika, pri čemu se osim usvajanja jezičnih znanja usvajaju znanja iz kulturno-povijesne baštine, običaja, baštine turističke destinacije i slično. Na kraju programa polaže se ispit nakon kojeg polaznik dobiva odgovarajuću potvrdu na hrvatskom jeziku sa naznakom ostvarenih 5 ECTS bodova, a po završetku programa polaznici će biti sposobni slušati, razumjeti i voditi kratke dijaloge s poslovnim partnerima, čitati i pisati osnovna jednostavna poslovna pisma. Usvojit će osnove poslovne komunikacije u svrhu izbjegavanja i rješavanja nesporazuma u kineskom poslovnom okruženju.