Počinju upisi

Sveučilište u Rijeci raspisalo natječaj: Evo što se nudi brucošima

Ingrid Šestan Kučić

U ljetnom roku krajnji rok prijava na većini fakulteta je 16. srpnja, dok će za jesenji upisni rok to biti 19. rujna



Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija u 2018./2019. akademskoj godini. Prijave za upis na studijske programe i izbor studijskih programa obavlja se elektronički, putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava visokih učilišta (NISpVU), a u ljetnom roku krajnji rok prijava na većini fakulteta je 16. srpnja, dok će za jesenski upisni rok to biti 19. rujna. Zbog specifičnosti nekih studijskih programa jedan od uvjeta za upis na studij može biti dodatna provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti potrebnih za uspješno studiranje na tom studijskom programu.


Visoka učilišta provode postupak dodatnih provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti pa je osim elektroničke prijave studijskog programa u NISpVU, prijavu potrebno podnijeti i izravno visokom učilištu. U toj skupini fakulteta su oni koji će s prijavama prije zavšiti pa je tako na Akademiji primijenjenih umjetnosti krajnji rok za prijave 8. lipnja, na Fakultetu zdravstvenih studija 15. lipnja, na Medicinskom fakultetu 31. srpnja, a na Odjelu za biotehnologiju 20. lipnja. U tu skupinu spadaju i pojedini program Filozofskog fakulteta, a riječ je o studijima engleskog jezika i književnosti, njemačkog jezika i književnosti te talijanskog jezika i književnosti za koje je krajnji rok prijave 8. lipnja.


Svaki kandidat može prijaviti deset studijskih programa, a Sveučilište u Rijeci ukupno je osiguralo 3.650 mjesta za buduće brucoše, od čega je 2.626 mjesta namijenjeno redovitim studentima, 930 mjesta izvanrednim studentima, a 94 mjesta namijenjeno je za strance. Najveću upisnu kvotu ima Ekonomski fakultet koji planira upisati 660 brucoša, Akademija primijenjenih umjetnosti upisat će 57 kandidata, Tehnički fakultet 365 kandidata, Pomorski 391, Medicinski 251, Fakultet zdravstvenih studija 200, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu 433, Pravni fakultet 350, Učiteljski 80, Filozofski 441, dok će Odjel za matematiku upisati 50 brucoša, Odjel za fiziku njih 37, Odjel za informatiku 82, Odjel za biotehnologiju 48, a studij politehnike 30 brucoša. Konačne rang-liste za upise na studijske programe za ljetni rok bit će objavljene 16. srpnja.