Dan Općine Klana

Svečana sjednica u Klani: Razlike ostaju ‘na papiru’, sinergijom u nove projekte

Andrej Petrak

Dobitnici općinskih nagrada i priznanja / Snimio Vedran KARUZA

Dobitnici općinskih nagrada i priznanja / Snimio Vedran KARUZA

Željka Šarčević Grgić najavila je izgradnju obilaznice Breza, katastarsku izmjeru besplatnu za Klanjce te revitalizaciju Gradine u cilju razvijanja turizma, dok je Igor Iskra istaknuo uvjerenje da će Vijeće i nova načelnica postići sinergiju kako bi zajednički rješavali probleme koji su pred njima



KLANA – Svečana sjednica Općinskog vijeća Klane, u povodu Dana Općine i Rokove, bila je prigoda da predsjednik Vijeća Igor Iskra i načelnica Željka Šarčević Grgić uruče nagrade ovogodišnjim laureatima: DVD-u Klana, Miljenku Mrvčiću, Ginu Baraku i Anki Baljak, kao i učenicima generacije Noemi Delibegović i Ediju Colliva. Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana, koje je ove godine proslavilo 40. obljetnicu uspješnog rada, nagrađeno je za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje djelatnosti vatrogastva te rada s djecom i mladeži.


Osnovano 1977. godine, Društvo danas broji 32 člana u operativi te 25 članova vatrogasne mladeži, a spremno je i opremljeno za sve vrste intervencija. Pored svojih vatrogasnih dužnosti uvijek su na usluzi mještanima, uskočiti kad god i za što god je to potrebno. Dugogodišnji predsjednik klanjskog DVD-a bio je sadašnji zamjenik načelnice Slavko Gauš, a danas je na čelu Društva Dario Gauš, kojeg je na mjestu zapovjednika zamijenio Mateo Štemberger.


Gino Barak, brojnim Klanjcima poznatiji kao Dino, nagrađen je za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje djelatnosti protupožarne i civilne zaštite. Član DVD-a od 1987. godine, postao je sinonimom za vatrogastvo u Klani. Aktivno uključen u sve sfere djelovanja Društva, svoje zadaće obavlja besprijekorno, uz osobit trud i zalaganje. Tijekom godina sudjelovao je u nizu vatrogasnih intervencija svih vrsta. Svojim radom pridonio je napretku Društva u cjelini, a nebrojeno je puta bio na usluzi mještanima. Dosad je nagrađen brončanom i srebrnom vatrogasnom plamenicom za hrabrost i požrtvovnost, a nedavno je predložen za zlatnu vatrogasnu plamenicu.


Čestitke dobitnicima




Miljenko Mrvčić dobitnik je nagrade Općine Klana za izuzetan doprinos tradiciji i očuvanju kulturne baštine našeg kraja. U njegovoj se obitelji oduvijek govorilo po studenjski, što ga je u mnogočemu odredilo. Zadnjih desetak godina intenzivno istražuje prošlost, jezične osobitosti i kulturu Studene. Njegov  rad objedinjen je u značajnoj knjizi »Studeno va vrime živjenja Fileta Bavdiniga (1900. – 1976.)«.  Knjiga sadrži četrdesetak priča, kao i rječnik s oko 1.500 riječi na studenjskom dijalektu.


Anki Baljak dodijeljeno je priznanje Općine Klana za izuzetan doprinos u razvoju odgojno-obrazovne djelatnosti. U Osnovnoj školi Klana provela je cijeli radni vijek, više od 35 godina, podučavajući brojne generacije matematici i fizici, usađujući im ljubav za ove znanosti, ali i prema radu i poštenju. Kao mentorica sa svojim je učenicima postigla izuzetne rezultate na svim razinama natjecanja.


– Cijeli radni vijek provela sam u Klani, i nije mi žao. Osjećam se danas sretno i zadovoljno. Zahvalna sam svim roditeljima, nonama i nonićima, djeci, koja su me kroz rad vrlo pozitivno mijenjala. Utjecala su na moje mišljenje, kao i ja na njihovo, rekla je Anka Baljak.Predsjednik Općinskog vijeća Igor Iskra čestitao je svim dobitnicima nagrada, koji su svatko na svoj način pomogli da život u Klani bude bolji. Osvrnuo se na dosadašnji rad novoizabranog Općinskog vijeća.

Prvi put načelnica


– Prvi put u povijesti dobili smo žensku ruku na čelu općine, a imamo i nikad mlađi i heterogeniji sastav Općinskog vijeća.  Prvi put »na papiru« načelnica nema apsolutnu podršku Vijeća, ali to je samo »na papiru«, jer uvjeren sam da ćemo se ujediniti i postići sinergiju kako bi zajednički rješavali probleme koji su pred nama, rekao je Igor Iskra.Načelnica Željka Šarčević Grgić poručila je da joj je osmijeh na licima mještana najveća nagrada za ono što radi te da će se tako potruditi i dalje. Među važne projekte izdvojila je dogovorenu izgradnju obilaznice Breza, kojom će se put od Klane do čvora Matulji skratiti na pet do šest minuta, te konačno pokrenutu katastarsku izmjeru, koja će biti besplatna za Klanjce, zahvaljujući financijskoj podršci Primorsko-goranske županije. – Intenzivno radimo i na kulturnim projektima, a u planu je kroz Urbanu aglomeraciju razviti projekt elektrifikacije pristupne ceste i uređenja platoa na kaštelu Gradina. U budućnosti namjeravamo dodatno raditi na revitalizaciji Gradine, kao podlozi za rast turizma, rekla je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.Program je vodila Ivana Marinčić, a u glazbenom dijelu nastupili su Mješoviti lovački pjevački zbor dr. Matko Laginja, pod ravnanjem maestre Nedeljke Srebovt i mladi harmonikaš Dominik Vukelić.