Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
9. prosinca 2019.
Dan sv. Vida

Svečana sjednica u HNK Ivana pl. Zajca: Nagrada Grada Rijeke za životno djelo opernom prvaku Giorgiu Surianu

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 22:53 2019-06-12T22:53:00+02:00

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke održana je u srijedu u povodu Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a tom prigodom ovogodišnju nagradu Grada Rijeke za životno djelo primio je član ansambla Opere riječkog HNK Giorgio Surian, za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni.

Surian je svjetski proslavljeni bas bariton, mnogostruko nagrađivani nacionalni prvak opere, jedan od najvažnijih opernih umjetnika u povijesti Rijeke, priznat i cijenjen na nacionalnoj i svjetskoj sceni. Njegova je operna karijera obilježena nagradama kritike i publike, respektabilna karijera dovela ga je do samog vrha svjetske glazbene scene, a svojom je interpretacijom i umjetničkom osobnošću osvojio sve najglasovitije operne kuće.

Na svečanoj sjednici dodjeljena su i ostala javna priznanja Grada Rijeke.

3349903
Dodjela godišnjih nagrada Grada Rijeke / Foto Ivica Tomić

Godišnje nagrade Grada Rijeke dobili su Bojan Polić, za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za autorstvo i uredništvo knjige "Odlasci", nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove.

Godišnju nagradu dobio je i Aleksandar Tomulić iz Foto kluba Color za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima te HNK lvana pl. Zajca i ansambl Opere, za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.

Dobitnici Zlatnih plaketa "Grb Grada Rijeke" su Viktor Šahini, tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka, zatim Nadja Poropat, Daniela Orbanić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka, Bruno Petrali, HNK Orijent 1919 i Jasna Baraba.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je svima te je pozvao sve građane da se uključe u projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020., jer je to projekt grada i svih njenih građana.

Iskazao je zabrinutost za sudbinu brodogradilišta 3. maj, kazavši da ga brine što Vlada do sada nije pokazala jasnu strategiju, da su odluke na čekanju, a život radnika i njihovih obitelji bez plaća izuzetno težak.

Brodogradnja u Rijeci mora imati budućnost i to izvan Uljanika, rekao je Obersnel te je pozvao na odlučnije donošenje odluka.

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić najavio je, govoreći o solidarnosti, humanosti i ljubavi prema čovjeku, uređenje i skoro otvaranje doma za oboljele od Alzheimerove bolesti u Rijeci.

Nazočne su pozdravili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, gradonačelnik prijateljskog grada Ljubljane Zoran Jankovič te izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.