Nova generacija

Svečana promocija na Sveučilištu: Promoviran 61 doktor znanosti

Ingrid Šestan Kučić

Svečana promocija novih doktora znanosti održana na Građevinskom fakultetu / Snimio Vedran KARUZA

Svečana promocija novih doktora znanosti održana na Građevinskom fakultetu / Snimio Vedran KARUZA

Pred novim doktorantima, koji čine novu snagu na koju računa riječko sveučilište, je ništa manje težak i zahtjevan put od onog koji su prošli do sada, istaknula rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija



RIJEKA  Na 86. promociji doktorica i doktora znanosti koja je održana danas na Građevinskom fakultetu ukupno je promoviran 61 doktorand, a čestitajući novoj generaciji koja je završila najveći ciklus obrazovanja rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je pred novim doktorandima ništa manje težak i zahtjevan put od onog koji su prošli do sada.



Osvrćući se na relativiziranje znanosti te na opasnosti pseudoznanosti i raznih ideologija, rektorica je upozorila i da je u Hrvatskoj znanstvena produkcija preniska, korištenje EU fondova ispod prosjeka, a transfer znanja jedan od najnižih u EU-u.


Dodajući kako je odgovornost na institucijama, upozorila je da su u takvim okolnostima mladi istraživači najugroženiji, jer vlada kultura senioriteta. Iznoseći mišljenje kako treba razvijati stimulativnu i pravednu instituciju koja čini dobro, rektorica je novoj generaciji doktoranata poručila da su upravo oni nova snaga na koju računa riječko sveučilište.





Novi doktori znanosti iz područja biomedicine i zdravstva s Medicinskog fakulteta su: Igor Barković, Ana Bosak Veršić, Božena Ćurko-Cofek, David Gobić, Tanja Grahovac Juretić, Slavica Kovačić, Karin Kuljanić, Kristina Lah Tomulić, Maja Lenartić, Marina Mihelčić, Vlasta Orlić Karbić, Ines Oršolić, Vjekoslav Peitl, Romana Peršić Bukmir, Anja Petaros, Jelena Radić Nišević, Aleksandra Stevanović, Sandra Šućurović, Petra Tariba Knežević i Vjekoslav Tomulić, a iz područja društvenih znanosti s Odjela za informatiku Martina Ašenbrener Katić i Vanja Slavuj, s Pravnog fakulteta Ines Matić, s Ekonomskog fakulteta: Marijana Andrijić, Maša Bulajić, Josip Čičak, Tomislav Klarin, Damir Pavlović, Ana Marija Sikirić, Marko Šundov i Marko Tomljanović.



U istom području na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu doktorirali su: Tomislav Car, Marta Cerović, Goran Dobrojević, Danijel Drpić, Morena Mičetić Fabić, Mateja Petračić, Maja Šimunić, Tomislav Šušnjar, Vanja Vitezić, Danijel Vučenović i Dijana Vuković, a na Filozofskom fakultetu Iva Buchberger i Dino Krupić, dok su doktorate interdisciplinarnog područja s Odjela za biotehnologiju stekli: Lucija Belužić, Ana Filošević, Tamara Martinović, Tihomir Pospišil i Tamara Šmidlehner.


Doktorate u području humanističke znanosti s Filozofskog fakulteta stekli su: Martina Blečić, Zvonko Mihalović i Ines Skelac, a iz područja tehničkih znanosti s Tehničkog fakulteta doktorat su stekli: Marko Fabić, Mauro Maretić, Tea Marohnić, Rajko Rubeša i Ivan Volarić, dok su na Pomorskom fakultetu doktorirali: Mate Barić, Luka Grbić, Donald Schiozzi i Željko Smojver.