Smijeh slobode

Sve što u »Feralu« piše aktualno je i danas

Andrej Petrak

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune



KASTAV  Treće izdanje knjige »Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune«, autora Borisa Pavelića, bogato ilustrirane epopeje o 25 godina kultnog političko-satiričkog lista Feral Tribune, u izdanju Adamića, promovirano je u Domu Braće Matešić u Kastvu. Dupkom puna dvorana nakon predstavljanja mogla je uživati u sit-down kabareu, legendarnih Feralovaca Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, pod nazivom »Melodije smijeha i slobode«. Knjiga, koja zbog presjeka svih važnih događaja u 25-godišnjem razdoblju, prerasta u malu, ali impresivnu »feralovsku« povijest Hrvatske, samo u proteklih godinu dana promovirana je na više od 20 različitih događanja u svim republikama bivše Jugoslavije, ali i u Europskom parlamentu u Bruxellesu, te na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu. Za 18. veljače dogovorena je berlinska promocija u njemačkom Bundestagu, najavio je direktor Adamića Dragan Ogurlić.


– Knjiga je dosad doživjela tri izdanja, dostigli smo magičnu brojku od tri tisuće primjeraka, a siguran sam da tu nije kraj, jer dobili smo još puno poziva i zanimanja za daljnje promocije i gostovanja, rekao je Ogurlić.



Adamićeva Kvarnerska turneja “Smijeha slobode” nastavljena je jučerašnjim promocijama Pavelićeve knjige u Omišlju, te knjige Borisa Dežulovića “Razgovori sa Smojom” u Antikvarijatu Ex Libris. Danas će u opatijskoj Villi Angiollini u 12 sati na Matineji: Melodije Smoje i slobode sudjelovati Boris Pavelić, Predrag Lucić i Boris Dežulović.





Autor Boris Pavelić, novinar Novog lista, podrobno je opisao fenomen Feral Tribunea od dana nastanka davne 1983. godine, kao humorističnog podlistka Nedjeljne Dalmacije pa sve do gašenja samostalnog tjednika 2008. godine. U knjizi na 700 stranica, koja se, objasnio je Ogurlić, čita poput velikog krimića, Pavelić je objasnio važnost Ferala za vrijeme u kojem je izlazio, kao i za današnjicu.


– Sve što u Feralu piše aktualno je i danas, što je dokaz ovih vremena u kojima živimo. Dokaz je tu, ujedno, i da ova zemlja, zapravo ne valja, rekao je Boris Pavelić.


Moderator promocije Branko Mijić ocijenio je da Ferala nikad ne bi bilo, da nam nije jedine i najdraže Republike Hrvatske.


– Republika Hrvatska svim se silama trudila da nastane Feral, kao što se kasnije potrudila da uguši svoje neželjeno čedo. Ni danas nije nestala potreba za Feralovim stilom i rukopisom. Današnja stvarnost je takva da je ni Franjo Tuđman ne bi mogao stvarati, a bome ni Feral Tribune ne bi mogao osmisliti. Današnjicu nam stvara novi trojac Tim-Tom-Petrov, no tome će trebati napisati neku drugu knjigu, rekao je Mijić.


Predrag Lucić upozorio je da mu se čini da se vremena ponavljaju.


– Ondašnja jugoslavenska vlast osamdesetih je godina Feral, tad još podlistak Slobodne, proganjala, dizane su optužnice, o čemu je vladao potpuni muk. Koliko god da nas je Tuđmanova vlast čepila, mi smo se trudili da nas se još glasnije čuje, u čemu ne bi uspjeli bez kolega iz svijeta i onih koje je i Tuđman morao slušati kad su mu govorili da ne može tako brutalno gaziti jedan list.  I danas postoje aspiracije da se hrvatska šutnja ponovo afirmira kao jedan od omiljenih oblika govora, kaže Lucić.


Boris Dežulović dodaje da se povratak u devedesete očituje u svakodnevnom životu, a svjež primjer je presuda »etičkog suda« HND-a protiv satirične obrade »Lijepe naše« u tjedniku Novosti.


– Ništa strašnije od toga nisam čuo: da se novinari pobune protiv jedne satirične pjesmice, te još donesu presudu u kojoj od kolege traže da se ispriča. To je meni teže nego da je podizana otpužnica, tako nešto se nije ni u Jugoslaviji događalo, tako da ovo nije ni povratak u devedesete, već pedesete, ocjenjuje Dežulović.