SDP

Sve snažniji sukob Komadine i Fabijanića

Tihana Tomičić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Bit će zanimljivo pratiti kako će se na idućoj sjednici odrediti Antikorupcijsko povjerenstvo i hoće li podržati sugestiju župana, ili će mu protusloviti kako oporba ne bi dobila svoju zadovoljštinu



RIJEKA Prepucavanje oko županijskog Etičkog kodeksa za dužnosnike nastavlja se i dalje, i to unutar SDP-a: župan i predsjednik županijskog SDP-a Zlatko Komadina stao je jučer na stranu opozicije i najavio izmjene usvojenog Etičkog kodeksa na kojemu se Skupština podijelila, a samo pola sata kasnije njegov stranački kolega, vijećnik SDP-a Marko Mataja Mafrici sazvao je tiskovnu konferenciju s koje je poručio da izmjene Etičkog kodeksa ne treba biti.


Kako je poznato, prijedlog Etičkog kodeksa koji je dalo županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo sadržalo je i odredbu da će se dužnosnici (dakle svi vijećnici, te župan i zamjenici) »suzdržavati od iznošenja nedovoljno provjerenih činjenica« u svom javnom govoru, što je međutim oporba osudila kao uvođenje verbalnog delikta te je Most predložio amandman kojim se predlaže da se termin »neprovjerene informacije« ubuduće zamijeni terminom »neistine«.


Taj su prijedlog na Skupštini svi podržali, no s obzirom da Antokorupcijsko povjerenstvo nije moglo ad hoc okupiti istog trena i svoje vanjske članove da to i oni potvrde, na kraju je predsjednik Skupštine Erik Fabiianić na glasanje stavio neizmijenjeni, prvotni sporni tekst, te je oporba ustvrdila da su ih izigrali i prevarili. Sve je bio komentirao i potpredsjednik županijskog SDP-a Željko Jovanović, koji je kao šef nacionalnog Antikorupcijskog vijeća podržao Komadinu i također kazao da bi kodeks trebao biti donesen jednoglasno, jer je to dobra praksa.




Marko Mataja Mafrici izjavio je jučer da populizam ne može zamijeniti poštovanje procedure: »Ma koliko procedura možda bila dosadna, mi ćemo je poštovati jer bi inače nastala anarhija. Antikorupcijsko povjerenstvo nije moglo donositi odluke u krnjem sastavu«, rekao je Mafrici, dodajući da uostalom ničija intencija nije ni bila ograničavanje slobode govora bilo kome, već tek »samoograničavanje u izgovaranju tračeva za govornicom«.


No, župan Komadina poručio je pak da »zakonito nije uvijek što i pravično«, te je kazao da očekuje da na prvoj sljedećoj sjednici Antikorupcijskog povjerenstva bude usvojen upravo Mostov amandman.– Ovakvi dokumenti moraju se donositi jednoglasno, inače nemaju ni smisla, i ja ću upravo sugerirati da se Etički kodeks izmijeni kako je predložila opozicija – rekao je Komadina.

Upitan kasnije je li znao za ovakav stav svog županijskog predsjednika, Marko Mataja Mafrici je rekao:


– Ne. Ali ja nisam ni protiv da Antikorupcijsko povjerenstvo izmijeni Etički kodeks, ako to svi podrže. Bit je samo u proceduri, zaključio je.


Cijela ova pomalo komplicirana priča zapravo je dokaz sukoba koji se unutar ovdašnjeg SDP-a dogodio između dva donedavno vrlo bliska suradnika, Zlatka Komadine i Erika Fabijanića, kome je Mafrici suradnik. Bit će zanimljivo pratiti kako će se na idućoj sjednici odrediti Antikorupcijsko povjerenstvo te hoće li podržati sugestiju župana ili će mu protusloviti, kako oporba ne bi dobila svoju zadovoljštinu.


Inače, u povjerenstvu su tri predstavnika vladajuće koalicije – predsjednica Sanja Tamarut iz SDP-a, IDS-ov Srđan Srdoč i Đurđica Tancabel iz HSU-a, dva su iz oporbe – Bojan Kurelić iz Akcije mladih te Petar Valovičić iz HDZ-a, a tri su člana vanjska – u ime MUP-a Karin Plenković Čop, u ime Županijskog suda sudac Zoran Sršen, a u ime Porezne uprave Andrija Jerinić.