Jednodnevni program

“Sva lica Platka”: Najavljen zanimljiv sportsko – turističko program na omiljenom izletištu

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Tijekom cijelog dana, s početkom u 10 sati, posjetiteljima će biti na raspolaganju sve što Platak danas nudi, brojni sportski i rekreacijski sadržaji i mogućnosti. Do Platka vozi i autobus Autotroleja 12b



RIJEKA »Sva lica Platka« jednodnevni je sportsko-turistički program koji će svoje premijerno izdanje imati 19. kolovoza s početkom u 10 sati i posjetiteljima ponuditi upravo sve ono što Platak danas nudi. Program koji se sastoji od sportskog i relaksirajućeg dijela, najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


– Sportski dio obuhvaća turnire u odbojci, nogometu i košarci te natjecanje u tubingu. Chillanje nas pak vodi u Kutak za opuštajući trenutak, gdje pod stručnim vodstvom našeg tima možete vježbati jogu, duboko udahnuti i osjetiti mirise našeg Kvarnera. Nadalje, tu su kreativne radionice te igre bez granica koje, kako im samo ime kaže, nemaju granica, kako u mašti tako ni u godinama.


Za glazbeni ugođaj pobrinut će se DJ Bura Avantura i Akustic duos. Kraj dana ćemo dočekati na vrhu našeg Platka, na Radeševu, gdje će posjetitelje dočekati jastučić za ugodni chill. Novost u ponudi je panoramska vožnja žičarom koja će nam u kasnim poslijepodnevnim satima omogućiti najdivniju sliku na obzoru, trenutak kada sunce ljubi more. Za sve željne razgibavanja kroz plesne korake, tu je zumba fitness, a zainteresirani za ljetno skijanje mogu isprobati vožnju tubing stazom i sudjelovati u adrenalinskom SkiGuru tubing kupu – kazala je voditeljica projekta iz Društva sportske rekreacije Kvarner, Roberta Dragičević. Podsjetila je kako posjetitelji na Platak, osim osobnim automobilima, mogu doći i redovnom autobusnom linijom Autotroleja 12b.


Ponuda za 365 dana




Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić kazao je kako se na Platku planiraju razne manifestacije, pa je tako u skorijoj budućnosti najavio koncerte, ali i drive-in kino. Platak bi trebao dovesti turiste jer pruža veliki potencijal, kazao je Boras Mandić, dok je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić zahvalila Primorsko-goranskoj županiji, Goranskom sportskom centru, kao i Društvu sportske rekreacije Kvarner koji ulažu znatne napore i osmišljavaju kvalitetne sadržaje, što je dovelo do toga da se na Platku »konačno događa dobra priča«.


– Općina Čavle, naravno, podržava ovakve ideje jer je Platak područje na kojem se možete zabaviti i opustiti tijekom cijele godine. I dok je skijašima i ljubiteljima zimskih sportova pri spomenu imena Platak prva asocijacija snijeg, meni osobno to su roštilji, usluga koja je privukla velik interes posjetitelja i za koje se rezervacije primaju danima unaprijed. Ipak, svjesni smo da je za daljnji razvoj Platka nužno poboljšanje posebice zimske infrastrukture, što će Općina Čavle svakako podržati – kazala je Cvitan Polić.


Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič također je pozdravio ideju nove manifestacije, kao i svih budućih jer one, kako je kazao, doprinose tome da se na Platku ima što raditi svih 365 dana u godini, podsjetivši na već spomenute roštilje, rekreacijske zone, planinarske i biciklističke staze, sportska igrališta, ugostiteljsku ponudu, veliki i mali planinarski dom i niz drugih sadržaja.



O novoj žičari i izgradnji sustava za zasnježivanje bilo je riječi i na jučerašnjem sastanku PGŽ-a i HSS-a, pa je pročelnik UO-a za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, kazao kako je za sustav potrebno oko 20 milijuna, a za novu žičaru deset milijuna kuna. Postoji podrška HSS-a, Županija je za taj projekt, ali odluku treba donijeti Županijska skupština, kazao je Jurešić, dodajući kako je 2017. godina prijelomna za Platak jer se ruše rekordi, posebice u ljetnom razdoblju, a ujedno su nestale »rupe« tijekom proljeća, pa je Platak sve bliže cilju da postane destinacija za cjelogodišnje poslovanje.



Razvoj hrvatskog skijanja


Vedran Pavlek, direktor svih alpskih reprezentacija Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) je kazao kako je Platak izuzetno važan za razvoj hrvatskog skijanja.


– Prije deset godina zajedno s Primorsko-goranskom županijom krenuli smo u revitalizaciju Platka te smo 2010. godine na Platak doveli europski kup. Razgovori oko daljnjih ulaganja se i dalje vode i HSS svakako podržava ovaj projekt kako bi Platak bio dostupan 365 dana u godini.


Platak treba biti kvalitetno regionalno skijalište jer na ovom području živi velik broj skijaša. Skijaški klub Rijeka radi puno s mladim skijašima zbog kojih je također potrebno ulagati u Platak kako oni ne bi odlazili na pripreme u inozemstvo. Potrebno je širiti turističku ponudu, a HSS je spreman sve to podržati pa smo u razgovorima oko ponovnog dovođenja europskog kupa na Platak. Za sve to svakako je nužan sustav zasnježivanja i onda će biti moguće skijati sve do travnja, a nužno se javlja i potreba za novom žičarom – kazao je Pavlek.