U susret Liburnia film festivalu

Sutra druga epizoda serije “Betonski spavači”: Dokumentarac o Panorami na terasi ruševnog motela

Andrej Petrak

Zapušteno i devastirano na ulazu u Rijeku i Opatiju – motel Panorama / arhiva NL

Zapušteno i devastirano na ulazu u Rijeku i Opatiju – motel Panorama / arhiva NL

U motelu Panorama sutra će biti prikazan drugi nastavak serije »Betonski spavači« pod naslovom »Kratki susreti uz Jadransku cestu« koji tematizira motele arhitekta Ivana Vitića, a zapravo je najvećim dijelom posvećen upravo Panorami



U bivšem motelu Panorama iznad Preluka, predjelu na administrativnoj međi Rijeke i Opatije, sutra s početkom u 21 sat bit će prikazana druga epizoda dokumentarne tv serije »Betonski spavači« o zaboravljenoj turističkoj arhitekturi pod naslovom »Kratki susreti uz Jadransku cestu«, najavili su organizatori.


Ta projekcija na terasi napuštenog i ruševnog motela s pogledom na Volosko i Opatiju, koji je u šezdesetima projektirao arhitekt Ivan Vitić, uvod je u 14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia koji počinje 22. kolovoza, a nakon 13 izdanja u lučici u Ičićima, seli se na opatijsku Ljetnu pozornicu.


Serijal »Betonski spavači« redatelja Saše Bana nastao je ove godine u Hulahopovoj produkciji za HRT, a epizoda »Kratki susreti uz Jadransku cestu« velikim je dijelom posvećena upravo ex motelu Panorama. Serija tematizira brojne napuštene, devastirane i ruševne, a arhitektonski vrlo vrijedne turističke objekte, poput kompleksa Haludovo na Krku arhitekta Borisa Magaša iz 1971., ili nešto manje poznatog (futurističkog) lječilišta za djecu koje je pokraj Makarske po projektu Rikarda Marasovića izgradila JNA i drugih.




Epizoda »Kratki susreti uz Jadransku cestu« bavi se motelima uz Jadransku magistralu koje je tijekom 1960-ih projektirao Ivan Vitić, a struka ih smatra vrhunskim ostvarenjima modernističke arhitekture tog razdoblja. Građeni su 1965. godine za potrebe poljoprivredno-industrijskog kombinata »Sljeme« koje je podizalo vlastiti lanac motela uz Jadransku magistralu. Uz Panoramu, sagrađena su još dva – u Biogradu i u Trogiru.


»Vodič« kroz ta devastirana zdanja je riječki arhitekt Maroje Mrduljaš, koji uz Nevenku Sablić i Sašu Bana potpisuje scenarij serije.


Motel Panorama danas je u vlasništvu tvrtke Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija d.o.o., tzv. MEKCI Hrvatske gospodarske komore, a ne koristi se više od 20 godina. Nakon projekcije publika će saznati nešto o budućnosti tog zdanja – o tome će govoriti suradnici MEKCI-ja iz HGK-a – Županijske komore Rijeka, ustanove koja je omogućila da se epizoda te dokumentarne serije prikaže upravo u Panorami. Ulaz na projekciju je slobodan.