Izbor

Šustić jedini kandidat za dekana Fakulteta zdravstvenih studija

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA Fakultetsko vijeće Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci na sjednici koja će se održati 13. srpnja birat će dekana, a na natječaj za tu funkciju javio se samo aktualni dekan prof. dr. Alan Šustić. Dobije li potporu članova Fakultetskog vijeća, prof. dr. Šustiću to će biti drugi dekanski mandat na najmlađem riječkom fakultetu koji je osnovan prije četiri godine i koji bi prema mišljenju dekana osim preddiplomskih i diplomskih studijskih programa za medicinske sestre, primalje i fizioterapeute trebao provoditi sveučilišnu edukaciju u brojnim specifičnim zdravstvenim programima koji su više nego potrebni, a nažalost u Hrvatskoj ih nema ili su tek u začetku.


Riječ je o programima za kliničke nutricioniste, anesteziološke tehničare, ergoterapeute, optometričare, radne terapeute, psihoterapeute, respiratorne terapeute, biomedicinske analitičare, dentalne higijeničare i slično, a upravo je to osnovni dugoročni cilj Fakulteta zdravstvenih studija. U tom kontekstu prof. dr. Šustić u svom programu rada za naredno trogodišnje mandatno razdoblje planira restrukturirati i modernizirati diplomske studije fizioterapije i kliničke medicine te samostalno ili s partnerima iz Slovenije otvoriti nove studije, preddiplomski iz radne (okupacione) terapije i diplomski za anesteziološke tehničare.


Osim standardnih preddiplomskih i diplomskih studija dekan ističe da interes fakulteta mora biti usmjeren i prema programima cjeloživotnog učenja pa je u planu pojačati suradnju s lokalnom i regionalnom samoupravom s ciljem otvaranja ciljanih programa potrebnih za podizanje kvaliteta zdravstvene i socijalne usluge, kao i programe prilagođene zahtjevima zdravstvenog sustava i društva uopće.