Fortica

Susreli se vinari Kastavštine: Najbolja belica Deana Rubeše

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Ocjenjivački susret vinara Kastavštine ove će nedjelje na Fortici ponuditi degustaciju najboljih kastavskih vina, bogatu ugostiteljsku ponudu i druženje s vinarima i ljubiteljima dobre kapljice



KASTAV Ocjenjivački susret vinara Kastavštine ove će nedjelje, na Mići Vazam, od 15 sati nadalje, na Fortici ponuditi degustaciju najboljih kastavskih vina, uključujući i šampionske belice Deana Rubeše, bogatu ugostiteljsku ponudu i druženje s vinarima i ljubiteljima dobre kapljice. Tajnik Udruge prijatela, ruž, grozja i vina Belica Bojan Frlan ističe da se u Kastvu javlja sve više mladih vinara, koji proizvode sve kvalitetnija vina, a ocjenjivački žiri u sastavu sommelieri Nenad Kukurin i Klaudio Jurčić, enolozi Albert Koraca, Patricia Rumac i Toni Babić te vinar Nikola Benvenuti, dodijelili su im 11 zlatnih, 45 srebrnih i 15 brončanih medalja. Zlatnu plaketu za najbolje ocijenjeno vino i ove će godine ponijeti belica, i to ona OPG-a Dean Rubeša, koja će ponijeti i prijelazni pehar za najbolju belicu.


Vinska priča


– Nisam očekivao pobjedu ove godine, iako imam silno povjerenje u belicu, jer radi se o vinu iz vinograda koji je tek pet godina star. Nisam vjerovao da se u ovoj fazi može iz njega dobiti ovako dobro i kvalitetno vino. Moja belica pobijedila je u zaista žestokoj konkurenciji. Kvaliteta kastavskih vina otkad je belice ide naprijed koracima od sedam milja. Ne možete više u Kastvu naći slabo vino i zato je zadovoljstvo zbog pobjede još veće. Zahvalan sam Gradu koji je imao razumijevanja za moje nastojanje da posadim prvi kontrolirani vinograd belice, rekao je Rubeša.


Autohtona kastavska vinska priča iz godine u godinu nudi sve kvalitetnija vina, a gradonačelnik Ivica Lukanović izrazio je zadovoljstvo što će zajedno s posjetiteljima ponovo kušati odličnu belicu, koja je sve bolja i bolja, a ime je sve više i više.




– Dugogodišnjim radom ostvarili smo dva važna cilja: očuvali smo našu belicu i osigurali njen opstanak,  a naši sve brojniji vinari rade sve kvalitetnija vina. Učili su i školovali se o vinogradarstvu i podrumarstvu, a rezultati se vide. Zahvalan sam na tome Udruzi Belica, Turističkoj zajednici i Nenadu Kukurinu, koji je bio jedan od predvodnika naše vinske priče. Kuća Belica ove bi godine trebala biti gotova i naša će značajna udruga konačno imati svoju kuću, koju je itekako zaslužila, rekao je Lukanović.


Kastavski brend


Gradonačelnik u nedjelju očekuje puno posjetitelja u Kastvu, jer, objašnjava, oni koji jednom dođu na ovu druželjubivu i zabavnu manifestaciju, redovito se ponovo vraćaju. Riječ je, dodat će direktorica TZ Kastva, Dolores Kukurin, o događaju koji već tradicionalno označuje početak sezone u gradiću na brege i čini Kastav sve privlačnijom turističkom destinacijom. Nenad Kukurin u ime ocjenjivačkog žirija zadovoljan je prijavljenim vinima, kojih je ove godine bilo 80, što je rekordan broj.


– Vina su bila tako dobra da se u konzumaciji uživalo. Godina je bila dobra za proizvodnju vina, ali trud, rad, zalaganje i školovanje vinara vidljivo je na njihovim vinima, rekao je Kukurin.


Uvjeren je da će se od belice napraviti pravi kastavski brend, a on je već počeo točiti autohtonu belicu u svom lokalu, naišavši na izuzetno dobar prijem kod gostiju.


– Vino je stvarno dobro i gosti ga žele kupiti i ponijeti sa sobom kući kao suvenir. Kvaliteta je sad uspostavljena i nadam se da ćemo postići proizvodnju većih količina belice, kako bismo mogli dalje širiti našu priču, rekao je Kukurin.


Predsjednik udruge Belica Radenko Srdoč najavljuje da će do kraja godine uspjeti i službeno registrirati autohtonu belicu kao kastavski brend.