Adaptacija

Sušačka gimnazija od idućeg mjeseca u jednosmjenskom radu, velik novac uložen u preuređenje

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Uređeno je 1.500 četvornih metara prostora, a radovi su obuhvaćali sanaciju 11 učionica, tri kabineta za nastavnike, sanaciju sanitarnih čvorova te kompletnu sanaciju elektroinstalacija



RIJEKA Nakon dvije godine okončali su se radovi na preuređenju trećeg kata Prve sušačke hrvatske gimnazije, a kompletna adaptacija etaže omogućit će dugočekivani prelazak na jednosmjenski rad i to već u studenom. Sušačka će gimnazija, najavljuje ravnateljica Đudita Franko, novouređene učionice otvoriti u sklopu obilježavanja 390. godišnjice djelovanja, a riječ je o svečanosti koja će se održati 26. listopada.


– Rad u jednoj smjeni započet će početkom studenog, a još uvijek se radi na unošenju namještaja. Prelazak na jednosmjeni rad za nas puno znači, jer to je potpuno nova vizija škole i otvaranje nove stranice u našem radu. U okviru radnog vremena, od 8 do 16 sati, moći ćemo realizirati redovnu nastavu, fakultativnu nastavu te sve izvannastavne aktivnosti koje se više neće morati odvijati kasno navečer. Time će veći broj učenika dobiti mogućnost uključenja u izvannastavne aktivnosti, jer to nam je do sada bio problem. Oni koji su bili u jutarnjoj smjeni nisu se navečer mogli vraćati u školu zbog aktivnosti, a problem su bili i učenici putnici. Sada će škola moći raditi na primjereniji način, a svih 640 učenika moći će sudjelovati u svim aktivnostima i još imati slobodnog vremena za sebe, kaže ravnateljica.


Sušačka gimnazija u dvije smjene radi već desetljećima, a uvjeti za prelazak na jednosmjenski rad stvorili su se kada je iz školske zgrade iselila Medicinska škola s kojom je Sušačka gimnazija godinama dijelila istu zgradu. U posljednje tri godine, dodaje pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin Primorsko-goranska županija kao osnivač škole u adaptaciju trećeg kata Sušačke gimnazije uložila je tri milijuna kuna. Tim je sredstvima uređeno gotovo 1.500 četvornih metara prostora. Radovi na unutrašnjem uređenju obuhvaćali su sanaciju jedanaest učionica, tri kabineta za nastavnike, kao i sanaciju sanitarnih čvorova te kompletnu sanaciju elektroinstalacija s ugradnjom infrastrukture koja će omogućiti uvođenje suvremene računalne opreme u svim učionicama.