Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
13. studenoga 2019.
Potpisan sporazum

Suradnja Sveučilišta i Doma zdravlja: Kampus uskoro dobiva ambulantu

Stisak ruke nakon potpisa na ugovoru -  Vladimir Mozetič i Snježana Prijić Samaržija  / Snimio Roni BRMALJ
Stisak ruke nakon potpisa na ugovoru - Vladimir Mozetič i Snježana Prijić Samaržija / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2019. u 7:50 2019-01-16T07:50:10+01:00

Slijedi dobivanje suglasnosti Ministarstva, što bi se moglo realizirati do kraja ožujka, kada bi ambulanta trebala početi s radom

RIJEKA Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije doc. dr. Vladimir Mozetič potpisali su jučer sporazum o suradnji kojim je Sveučilište ustupilo Domu zdravlja na besplatno korištenje prostor u Kampusu u kojem će se smjestiti ambulanta.

Riječ je o prostoru površine 113 četvornih metara u prizemlju Paviljona 1, a sastoji se od ulaza, liječničke i sobe za medicinsku sestru, sanitarnog čvora te ima omogućen pristupa invalidima i kolima hitne pomoći.

Prema najavama Mozetiča, jučerašnje potpisivanje sporazuma prvi je korak u uspostavi ambulante, a ono što slijedi je dobivanje suglasnosti resornog ministarstva što bi se moglo realizirati do kraja ožujka, kada bi ambulanta trebala započeti s radom.

Važan događaj

– Ambulanta će biti namijenjena studentima, kao i zaposlenicima Kampusa, a ovo je samo jedan od vidova suradnje Doma zdravlja i Sveučilišta. Ta će se suradnja nastaviti kroz program pametne specijalizacije u okviru kojeg dajemo doprinos da preventiva i liječenje budu na visokom nivou – kazao je ravnatelj Doma zdravlja.

Buduća ambulanta opremljena je nemedicinskom opremom, a ocjenjujući kako se radi o važnom događaju, rektorica je napomenula da otvaranje ambulante znači unapređenje razvoja kampusa, ali i poboljšanje kvalitete i standarda života studenata te gostujućih profesora.

– Na riječkom Sveučilištu više od 50 posto studenata nema prebivalište u Rijeci i za njih je vrlo bitno osigurati zdravstvenu zaštitu. Ambulanta opće medicine u Kampusu omogućit će zdravstvenu zaštitu svim studentima, a ujedno je i iskorak u smislu pametne specijalizacije te predstavlja suradnju s regionalnim i lokalnim institucijama, napomenula je rektorica.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić također je istaknula da se radi o nastavku uspješne suradnje Županije i Sveučilišta, ustvrdivši da je Rijeka studentski grad, a nova ambulanta podiže studentski standard. Medarić je također najavila mogućnost pružanja zdravstvenih usluga svim građanima u budućoj ambulanti, dok je ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, istaknuo da u Kampusu živi 750 studenata, dok istovremeno dnevno tim područjem prođe nekoliko tisuća studenata kojima će ambulanta dobro doći.

Gradska četvrt

Koordinator projekta otvaranja ambulante, prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. Alen Ružić, istaknuo je pak da se radi o namjenskom prostoru koji je prilikom gradne paviljona u sklopu EU projekta TRIS bio predviđen upravo za pružanje zdravstvene zaštite studentima.

Otvaranje ambulante ujedno je i jedna od aktivnosti profiliranja Kampusa kao gradske četvrti koja živi, a u tijeku su i operativne radnje na otvaranju pješačke staze između KBC-a Rijeka – lokalitet Sušak s Kampusom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.