Kako podići konkurentnost

Suradnja Hrvatske i Estonije: Željeli smo čuti estonska iskustva u digitalizaciji u pomorstvu

Marinko Glavan

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Svrha bilateralnog susreta bila je razmjena iskustva u upravljanju razvojem digitalizacije u pomorstvu radi pružanja učinkovite javne usluge pomorske administracije i otklanjanja administrativnih prepreka, a sve u svrhu razvoja pomorskog gospodarstva. 



RIJEKA – Predstavnici estonske Agencije za pomorstvo, na čelu s direktorom Reneom Arikasom posjetili su u Rijeci, zajedno s hrvatskom državnom tajnicom za more Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra mora Sinišom Orlićem, Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru, te Nacionalnu središnjicu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom. Estonci su u Rijeku stigli nakon bilateralnog sastanka održanog u Zagrebu na temu suradnje u procesu digitalizacije pomorskog sektora, u sklopu službenog posjeta Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 


Svrha bilateralnog susreta bila je razmjena iskustva u upravljanju razvojem digitalizacije u pomorstvu radi pružanja učinkovite javne usluge pomorske administracije i otklanjanja administrativnih prepreka, a sve u svrhu razvoja pomorskog gospodarstva. Prema riječima državne tajnice Markovčić Kostelac, razgovaralo se i o novinama u pomorskom zakonodavstvu Estonije i Hrvatske, s posebnim osvrtom na mjere podizanja konkurentnosti pomorskog sektora i s time povezanim procesima digitalizacije.


– Poznato je da Estonija izuzetno brzo napreduje u digitalizaciji na svim poljima pa smo željeli čuti njihova iskustva. Hrvatska vlada opredijelila se za brzu digitalizaciju svih usluga u pomorskom servisu pa smo htjeli vidjeti na koji način su oni to proveli, primjerice po pitanju elektronskih certifikata za brodove i povezivanja usluga koje u pomorstvu pruža estonska administracija. Jednako tako, oni su pokazali velik interes za naš sustav e-pomorac, kao i za naš sustav poreznih rasterećenja za pomorce i brodarske kompanije, te smo razgovarali o mogućem zajedničkom razvoju pilot projekta u tom području, rekla je Markovčić Kostelac.




Tijekom posjeta Nacionalnoj središnjici u Rijeci, predstavnici Agencije upoznali su se sa Sustavom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS), sudjelovali na prezentaciji rada Nautičkog informacijskog servisa (nIS) te drugih modernih IT rješenja kojima se nacionalne središnjice svakodnevno koriste u svojem radu.


– Posjet je bio vrlo plodonosan. Razgovarali smo o brojnim primjerima dobre prakse koja se primjenjuje u Estoniji i Hrvatskoj, te mogu reći da dijelimo mnoge slične vizije i ideje, na primjer u digitalizaciji i promociji sigurnosti, procedura vezanih uz certifikate za pomorce i plovila, što nam otvara prostor za buduću suradnju, rekao je, nakon posjeta Nacionalnoj središnjici Arikas.