Potpisani ugovori

Sufinanciranje javnih potreba u sportu: Župan Komadina poručio da se moraju osigurati bolji uvjeti

Kristian Sirotich

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Apeliramo na vlast da prepozna važnost ulaganja u infrastrukturu, da novac ne ode samo na dvodnevnu promociju natjecanja na Sljemenu – rekao je Marko Boras Mandić



RIJEKA U sjedištu Primorsko-goranske županije jučer su potpisani ugovori o sufinanciranju programa javnih potreba u sportu. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina s jedne i Veljko Karabajić, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, Davor Juriša, predsjednik Saveza školskih sportskih društava PGŽ-e, Mladen Pokrajčić, predsjednik Saveza sportske rekreacije »Sport za sve PGŽ« i Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza sportova osoba s invaliditetom PGŽ-e s druge strane potpisali su ugovore ukupno vrijedne 4,3 milijuna kuna. Zajednici sportova PGŽ-e tako će pripasti 3.555.000 kuna, Savezu školskih sportskih društava PGŽ-e 340 tisuća kuna, Savezu sportova osoba s invaliditetom PGŽ-e 287 tisuća, a Savezu sportske rekreacije »Sport za sve PGŽ« 100 tisuća kuna.


– Primorsko-goranska županija svake godine sustavno u sport ulaže sve više novaca pa tako ove godine za sport izdvajamo dvadesetak milijuna kuna ukupno. Mimo naše Zajednice sportova imamo još tri Saveza i na taj način držimo piramidu sporta. Kompletna priča koju mi u PGŽ želimo ostvariti zove se – zdrav život. Jedna smo od tri županije koja najviše ulaže u sport i jedina smo Županija koja ima zastupljene sve saveze. I na vodi i pod vodom i snježne. I nastavimo li i dalje ulagati i promišljati na način na koji smo to radili i do sada uvjeren sam da će biti i novih Jakova Faka – poentirao je župan Zlatko Komadina pa se odmah i osvrnuo na gorući problem svih hrvatskih sportaša pa samim time i sportaša u PGŽ.


Apel


– Imamo odlične mlade sportaše koji u mlađim uzrasnim kategorijama ostvaruju sjajne rezultate, ali onda nam se dogodi da na prelasku u seniorske godine jednostavno nestanu. I upravo se za te naše sportaše, u suradnji s krovnim državnim institucijama, moramo izboriti za bolje uvjete. I tada nam se neće dogoditi slučaj Jakov Fak, koji je zbog uvjeta morao otići. Financiramo struku, sustav natjecanja, opremu, prostor, ali ne financiramo klubove. I tu apeliram na gradove i općine – nastavio je primorsko-goranski župan prepustivši riječ svojim prvim suradnicima, dožupanu Marku Borasu Mandiću i pročelniku Odjela za sport i tehničku kulturu Valeriju Jurešiću.




– Krovnim državnim institucijama permanentno nudimo partnerstvo i tražimo od njih veću podršku kada su u pitanju financijska sredstva za točno određene projekte – nadovezao se Marko Boras Mandić. – Apeliramo na vlast da prepozna važnost ulaganja u sportsku infrastrukturu, da novac kojega ulažu ne ode samo na dvodnevnu promociju natjecanja na Sljemenu, već da se te desetine milijuna kuna preusmjere jer one bi jako dobro došle i Platku i Mrkoplju zbog čega bismo dugoročno zasigurno imali puno veće koristi. Uvijek se nadamo da taj suport vlasti neće biti samo na deklarativnoj razini i da ćemo nešto uspjeti riješiti. Ovom sam se prilikom osvrnuo na zimske sportove, ali to se odnosi na sve – zaključio je Boras Mandić.


Zahvala


Činjenica da PGŽ za sport izdvaja svake godine sve više novaca nije ono što najviše raduje, naglasio je pročelnik Valerij Jurešić.


– Najviše raduje organizacija i usustavljenost, a mi u PGŽ-u u tome prednjačimo u Hrvatskoj. Zasluge za to idu našim Savezima, jer oni su ti koji sustavno provode ciljeve strategije sporta, a prvi smo u Hrvatskoj donijeli jedan takav dokument. Pritom moram naglasiti da smo u investicijama usamljeni, a uz podršku vlasti mogli bismo sve to ubrzati.


Veljko Karabajić, Davor Juriša, Mladen Pokrajčić i Zvonimir Brozić redom su se zahvalili na dodijeljenim im sredstvima naglašavajući koju i koliku važnost u njihovim proračunima ona zauzimaju. Veljko Karabaić pritom je naglasio da se sredstva troše itekako skromno, a Zvonimir Brozić iskoristio je priliku upoznati čelne ljude PGŽ-e o dodatnim potrebama sve brojnije i sve uspješnije zajednice sportaša osoba s invaliditetom zamolivši pritom rješavanje gorućih problema, odnosno nabavke jednog kombija za prijevoz i sufinanciranja još jednog trenera na puno ili barem na pola radnog vremena.