Težački život

Subota u Dražicama grobničkim mlikaricama u čast i spomen

Marta Ban

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Riječ je o manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice i Općine Jelenje kojom se želi očuvati sjećanje na simbol grobničkog težačkog života



DRAŽICE Poznata po mnogim tradicijama i njihovom očuvanju, Grobnišćina se i ove godine s ponosom i radošću prisjeća žena koje su svakog jutra, prije zore, ustajale kako bi upregnule svoje teške »plašćenice« pune domaćeg mlijeka koje su, nakon višesatnog hoda do grada, prodavale u Rijeci. Tako se, grobničkim mlikaricama u čast, i ove godine održava manifestacija »Feral ki j’ pušćal sinjal« koja će u svom devetom izdanju u subotu, 21. srpnja, na Trgu mlikarice u Dražicama, u sklopu edukativno-zabavnog programa pokazati kakav su to trag mlikarice ostavile na Grobničane i njihov kraj.


U organizaciji Turističke zajednice Općine Jelenje i Općine Jelenje, bogat su program na tiskovnoj konferenciji predstavili načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, voditeljica TZO-a Jelenje Karmen Šikić te potpredsjednica studentske udruge AIESEC Marija Špoljarić. Manifestacija »Feral ki j’ pušćal sinjal« počinje turnirom umirovljenika u briškuli i trešeti u 16 sati, a u 17.30 radit će se sir škripavac. Ove se godine u Dražicama ugošćuje i međunarodna udruga studenata AIESEC koja će u sklopu projekta Global Village tijekom dana predstaviti volontere iz Brazila, Španjolske, Ukrajine i Italije. Oni će posjetitelje upoznati s tradicionalnim jelima i kulturom zemalja iz kojih dolaze.


Početak svečanog dijela programa predviđen je za 19 sati kada će nastupiti KUD Zvir iz Jelenja, plesni klub Dance Queen iz Kraljevice, grupa folkloraša iz Trevisa, a najmlađi će se predstaviti dječjom revijom kroz temu »Recikliraj, maštaj i stvaraj« te izložbom u Domu kulture na istu temu, navela je Šikić. Tako će se ovogodišnjim izdanjem odati počast vlastitim tradicijama, ali i otvoriti prostor za upoznavanje novih.





Početak zabavnog programa počinje u 20 sati kada će nastupiti Mirjana Bobuš i Pape, a za kraj programa u 21 sat predviđen je nastup, trenutačno nikad popularnijeg pjevača naše estrade Mladena Grdovića.



Koliko je za grobnički identitet važno održati uspomenu na mlikarice, potvrdio je i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


– Mislin da imamo trajnu obavezu birnut se za mlikarice, prisjećat se njih i onoga ča su zastupale. Mi ćemo se potrudit da njihov spomen i se z čin su nas zadužile ostane, da se ne zatare i da sako leto podsjećamo kako su živele, rekao je Marčelja dodajući kako je njihova prošlost prošlost jednog težačkog kraja kakav Grobnik i jest nekoć bio. To je sudbina koju nije bilo lako iznijeti, no one su u tome, teškom mukom, uspjele.