Rekreacija

Subota na Platku donosi sportsko – rekreativnu manifesticiju

Sanja Gašpert

Ova subota na Platku bit će u znaku biciklista  / Snimio M. GRACIN

Ova subota na Platku bit će u znaku biciklista / Snimio M. GRACIN

Posjetitelji će moći sudjelovati u trail utrci od pet kilometara, MTB Light trci, MTB Maratonu i drugim aktivnostima, dok će se najmlađi moći priključiti sportsko-kreativnoj radionici te izraditi unikatne medalje od drva za pobjednike utrka



Ove subote, 19. svibnja, na Platku će biti održana sportsko-rekreativna manifestacija »Vertikalno lice Platka«, u sklopu koje će posjetitelji moći sudjelovati u trail utrci od pet kilometara, MTB Light trci, MTB Maratonu i drugim aktivnostima, dok će se najmlađi posjetitelji moći priključiti sportsko-kreativnoj radionici te izraditi unikatne medalje od drva za pobjednike utrka, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije predstavnici organizatora, Društva sportske rekreacije Kvarner.



Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič najavio je završetak izgradnje nove trim staze na Platku, koja će u funkciji biti od sredine lipnja.


– Izgradnja ove trim staze, koja će biti jedna od najljepših i najboljih u Hrvatskoj, počela je prošle godine, ali nas je snijeg, koji je uveliko pridonio skijaškoj sezoni, ipak usporio u radovima, tako da su se oni malo produžili, kazao je Udovič, najavljujući kako GSC sa svojim ljudima i kapacitetima spremno ulazi u ljetnu sezonu na Platku.





Start i cilj utrka


– Ovo je proljetna manifestacija u kojoj će Platak pokazati svoje trkačko i biciklističko lice. Platak ćemo otkriti sportašima i rekreativcima, ali i obiteljima s djecom. Red rošitlja, ugodne temperature, dobra glazba, radionice za najmlađe te ono najbitnije za sve ljubitelje aktivnog odmora u prirodi – trail i biciklističke utrke. Sve trke počinju i završavaju na dnu staze Radeševo, gdje će biti i preuzimanje startnih paketa, feed zone te zabavni program i radionica za najmlađe. Program počinje u 10 sati startom trail utrke, u 11 kreće sportsko-kreativna radionica Motus i nastup dua Two stupid dogs, a u 12.30 sati planiran je start MTB utrke i Run ‘n’ bike. Trail utrka planirana je na dionici od pet kilometara, MTB Light trka na 23 km, a MTB Maraton Mrtvačka glava na 43 km, a tu je i kombinacija Run ‘n’ bike. Organizirat ćemo i uspon na Radeševo s nastavkom po turističkoj stazi. Sama trka nije dugačka, ali samo najspremniji moći će otrčati zahtjevan uspon, dok ga rekreativci mogu savladati bržim hodom ili šetnjom. Svi će biti nagrađeni prekrasnim pogledom s vrha, a pobjednik i nagradama. Povratak do cilja nastavlja se turističkom skijaškom stazom. Prijave putem interneta su već obavljene, ali se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti na licu mjesta, uz napomenu kako je sudjelovanje za studente besplatno, kazala je Roberta Dragičević, voditeljica projekta iz Društva sportske rekreacije Kvarner.


Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić kazao je kako je, nakon uspješnog 1. maja, kada je Platak posjetilo oko dvije tisuće posjetitelja, manifestacija »Vertikalno lice Platka« nastavak proljetno-ljetnih događanja.


Nacionalno izletište br. 1


– Nakon izrazito uspješne zimske sezone, u kojoj je Platak posjetilo oko 90 tisuća posjetitelja, nastavljamo u istom ritmu, a sve s jednim ciljem – da Platak živi i radi svih 365 dana u godini te postane nacionalno izletište broj jedan. Želja nam je uskoro iskoračiti na veća tržišta, a prvo od njih je Zagreb, želja nam je otkriti javnosti Nacionalni par Risnjak ulaskom preko Platka. Imamo ambiciozne planove, pa tako je naša namjera na Platku organizirati koncerte, susret bikera, zašto ne i start ili cilj biciklističke utrke Tour of Croatia, driving kino, gastro manifestacije, jednom rječju da ova priča o Platku izađe izvan granica Hrvatske, u čemu su Županiji, Goranskom sportskom centru i Općini Čavle potrebni partneri, sportske i kulturne udruge, kazao je Boras Mandić.


Pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valerij Jurešić je kazao kako se ovakvim manifestacijama popunjava kalendar Platka te kako će uskoro doći vrijeme kada će svi vikendi na Platku biti popunjeni događanjima. Promet se udvostručuje iz godine i godine i to nam je vjetar u leđa, pa možemo najaviti i nove manifestacije za ciljane skupine, planinare, bicikliste, obitelji s djecom, obitelji s kućnim ljubimcima i druge, kazao je Jurešić. Cijelu priču oko Platka podržava i Općina Čavle, čija je načelnica Ivana Cvitan Polić kazala kako je uvijek i iznova iznenade novi sadržaji koji »niknu« na Platku. Svaka investicija na Platku pokazala se opravdanom i to nas u Općini Čavle izuzetno veseli, istaknula je Cvitan Polić.