Obavljen tehnički pregled treće faze

Stvoreni preduvjeti za početak pokusnog rada Centra Marišćina

Ljiljana Hlača

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina planiran je kao dio integralnog sustava gospodarenja otpadom / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina planiran je kao dio integralnog sustava gospodarenja otpadom / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prema riječima direktora Ekoplusa Dušana Šćulca, u idućih nekoliko dana očekuje se izdavanje privremene uporabne dozvole za korištenje odlagališta za produkte iz pogona za komunalni otpad



RIJEKA Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja obavilo je u protekla dva dana na gradilištu Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina tehnički pregled treće faze, tj. odlagališnih polja, kao jedan od preduvjeta za početak toplih proba i pokusnog rada Centra.


Kako saznajemo od direktora Eko plusa Dušana Šćulca, tehnički pregled protekao je uspješno i u narednih nekoliko dana očekuje se izdavanje privremene uporabne dozvole za korištenje odlagališta za produkte iz pogona za MBO (mehaničko-biološka obrada) komunalnog otpada.


Prema riječima Šćulca, na gradilištu je već proveden najveći dio tzv. hladnih proba dijelova postrojenja. Tim je probama dokazana funkcionalna ispravnost dijela opreme i sklopova na postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada, zatim uređaju za obradu otpadnih voda i svih drugih sastavnih dijelova ove složene građevine.




– Tijekom srpnja očekuje se završetak i svih poslova koje provodi izvođač, nadzor i Ekoplus u suradnji s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao ugovarača radova, navodi Šćulac.


Glavni izvođač radova na Centru je konzorcij Helctor S.A iz Grčke, uz GP Krk.


– Vrlo opsežna dokumentacija, složeni radovi, uključenost brojnih subjekata i tijela koja odobravaju pojedine radove i postupke, kao i činjenica da je ŽCGO Marišćina prvi takav cjeloviti Centar za gospodarenje otpadom koji je izgrađen u Hrvatskoj, upravo spreman za zaprimanje i obradu komunalnog otpada, činjenice su koje su zasigurno utjecale na dinamiku svih tih aktivnosti, kaže Šćulac, govoreći o kašnjenju otvorenja Centra.


Naime,  radovi na izgradnji Centra počeli su početkom 2013. godine, a sve je trebalo biti gotovo još u svibnju 2014. Inače, obveza izvođača radova je kroz pokusni rad dokazati sve tražene ugovorne parametre te nakon toga pripremiti sve potrebno za ishođenje konačnih uporabnih dozvola i primopredaju Centra. Nakon izvršene primopredaje i početka redovnog rada, izvođač će u naredne dvije godine garantnog perioda uz upravljanje Centrom od strane Ekoplusa, biti u obvezi otkloniti eventualne uočene nedostatke i dati potporu osoblju Ekoplusa u upravljanju Centrom.


Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina planiran je kao dio integralnog sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji. Osim centra, sustav će obuhvaćati pogon za mehaničko-biološku obradu nesortiranoga komunalnog otpada i pretovarne stanice na Cresu, Krku i Rabu te u Novom Vinodolskom i Delnicama.