Prekobrojni

Studentski centar objavio privremenu rang listu: Tisuću studenata ostalo bez domskog smještaja

Ingrid Šestan Kučić

Cijena smještaja ostaje na razini prošlogodišnje, što znači da studenti za smještaj na Trsatu mjesečno plaćaju 532,50 kuna, a u naselju na Podmurvicama od 360 do 385 kuna, ovisno o tome jesu li u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi



Studentski centar Rijeka utvrdio je privremenu rang listu za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u studentskim domovima, a prema toj listi čak je 1.009 studenata ostalo bez smještaja u domu te će morati potražiti privatni smještaj.


Naime, na natječaj Studentskog centra pristiglo je 2.295 zamolbi, a pravo na smještaj u jednom od dva studentska naselja ostvarilo je 1.286 brucoša i starijih studenata. Velik interes za smještaj u domove iznenadio je i sam Studentski centar, pogotovo nakon prošlogodišnje situacije kada se natječaj zbog nepopunjavanja smještajnih kapaciteta u paviljonima na Trsatu morao ponavljati.


Ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević napominje kako će se situacija do objave konačne rang liste, 25. kolovoza, još promijeniti, jer praksa je pokazala da određeni broj studenata odustane od dobivenog smještaja, a još uvijek je otvorena i mogućnost smještaja u učeničke domove »Kvarner« i »Lovran«.





Jedino na što studenti riječkog Sveučilišta ne mogu računati je subvencioniranje privatnog smještaja. Te su subvencije ukinute prošle godine, kada su u funkciju stavljeni novoizgrađeni paviljoni na Trsatu. Odlukom resornog ministarstva, sveučilišta koja mogu domski smjestiti najmanje 15 posto studenata koji dolaze izvan mjesta sjedišta sveučilišta izgubila su pravo na subvenciju privatnog smještaja, a riječko je Sveučilište izgradnjom paviljona dobilo mogućnost ispunjavanja tog uvjeta. Sve do prošle godine pravo subvencije privatnog smještaja ostvarivalo je 800 studenata.



Učenički domovi


– Izgledno je da će ove godine više stotina studenata ostati bez smještaja u domu te da će morati potražiti privatni smještaj. Prema dosadašnjim iskustvima očekujemo da će dvadeset do trideset studenata odustati od dobivenog smještaja, a ostalo je još slobodnih mjesta u učeničkim domovima »Kvarner« i »Lovran«. Do sada je pravo na smještaj u učeničkim domovima ostvarilo 13 studenata te domovi raspolažu s još 47 mjesta, a da bi student ostvario pravo na smještaj u učeničkom domu, mora biti na našoj listi, pojašnjava ravnatelj.


Ukupno 1.286 studenata koji su dobili mjesto u studentskom domu bit će raspoređeni u Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« te u paviljone na Kampusu i to na način da je lokacija Ekonomskog fakulteta uzeta kao granica prema kojoj će se razmještati studenti.


– Studenti koji pohađaju fakultete smještene od Ekonomskog fakulteta prema Trsatu bit će smješteni na Kampusu, a studenti koji studiraju na fakultetima od Fakulteta zdravstvenih studija prema zapadu smještaj će dobiti u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«. Cijena smještaja ostaje na razini prošlogodišnje cijene, što znači da studenti za smještaj na Trsatu mjesečno plaćaju 532,50 kuna, a u naselju na Podmurvicama od 360 do 385 kuna, ovisno o tome jesu li u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi – kaže Jurjević.


Facebook stranica


Dodajući kako je prema ugovoru s Europskom unijom 50,13 posto smještajnih kapaciteta na Trsatu Sveučilište dužno ustupiti studentima slabijeg socioekonomskog statusa te da je taj uvjet ispoštovan, ravnatelj ističe da će kao i prošle godine cijena za studente s invaliditetom, studente bez oba roditelja, kao i studentice majke malodobne djece iznositi 200 kuna.


Studentima koji nisu uspjeli naći smještaj u domu Studentski centar pokušava pomoći putem Facebook stranice na kojoj privatni iznajmljivači nude svoje sobe i stanove, a studenti pak potražuju smještaj.


– To je svojevrsni servis putem kojeg pokušavamo pomoći studentima da se snađu. Mi nemamo od toga nikakvu zaradu, već je isključivo cilj olakšati studentima da se snađu. Također je na našoj web stranici dostupan i Vodič za privatni smještaj u kojem studenti mogu naći sve potrebne informacije – upućuje Jurjević.