Traženi među poslodavcima

Studenti u Rijeci nikad lakše do ljetne zarade. Što izbjegavati, a koji poslovi se najviše isplate?

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Studenti poželjni u sektoru turizma i ugostiteljstva, rado ih uzimaju trgovački lanci, građevinska poduzeća, skladišta, zaštitarske službe, zanatske radnje. Angažira ih se na poslovima promocija, lijepljenja deklaracija, na administrativnim poslovima, kao banjine, na recepcijama, u trgovinama



RIJEKA Nikad bolja satnica i nikad veća ponuda poslova – sukus je rada Student servisa Studentskog centra Rijeka putem kojeg tisuće poslodavaca traži studente kako bi popunili slobodna radna mjesta. Studenti su kao radnici poželjni u turizmu i ugostiteljstvu, rado ih uzimaju trgovački lanci, ali i građevinska poduzeća, skladišta, zaštitarske službe, zanatske radnje.


I veliki i mali


Angažira ih se na poslovima promocija, lijepljenja deklaracija, ali i administrativnim poslovima, a iako je turistička sezona u punom jeku, studenti se svakodnevno traže i za poslove sobarica, servirki, konobara, kuhara, zapošljavaju ih kao banjine, ali i na recepcijama i u trgovinama. Traže ih velike hotelske kuće, ali i mali ugostitelji, a jedni drugima konkuriraju boljom ponudom cijene sata. Trend podizanja minimalne satnice studentskog rada poslodavci su uveli već prošle godine, a ove je godine, kaže voditeljica Student servisa Ljiljana Badurina, to još izraženije. Minimalnu satnicu od 18 kuna gotovo nitko više ni ne nudi, a ako je i u ponudi, to radno mjesto se ne popuni.





– Rad studenata najviše dolazi do izražaja tijekom ljetnih mjeseci, no ima i onih koji rade tijekom cijele godine, a iz ponude poslodavaca najbolje je vidljivo koliko radne snage i to za sve vrste poslova nedostaje. Sve je prisutniji trend da poslodavci traže studente na duži rok, a najveću potražnju bilježimo tijekom proljeća. Tada dnevno imamo po tridesetak novih oglasa poslodavaca. Ove je godine potreba za studentima još više izražena, a to se najbolje vidi po satnici koju nude. Minimalna satnica je 18 kuna, međutim gotovo više nitko ne nudi tako nisku satnicu.


Ona raste i do 30 kuna. Ove godine podignuta je i cijena rada spremačica i konobara, a među najbolje plaćene studentske poslove, ali i među najtraženije i dalje spadaju animatori u turizmu – navodi Badurina. Studenti, dodaje, mogu dobro zaraditi, ali se i za plaću od nekoliko tisuća kuna i narade. Straha da za taj svoj rad neće biti plaćeni nema, jer Student servis svakog poslodavca od njih 4 tisuće, koliko ih ima registriranih u bazi, provjerava.



– Provjeravmo jesu li u predstečaju ili blokadi, jer za takve je tvrtke pretpostavka da bi moglo doći do problema isplate. Ono što izbjegavamo je direktan dogovor poslodavca i studenta. Poslodavac prije nego mu objavimo oglas na našoj Facebook stranici mora ispuniti obrazac u kojem navodi sve podatke, od toga kolika je cijena sata, kakvi su uvjeti rada, radno vrijeme, a ono što poslodavci znaju izbjegavati je navesti cijenu rada uvećanu za rad nedjeljom, praznikom ili noćni rad. Ako neka od stavki nije ispunjena, mi oglas ne objavljujemo – pojašnjava Badurina.


Za studente s riječkom adresom koji se angažiraju na radnom mjestu izvan prve zone javnog gradskog prijevoza poslodavac je dužan pokriti i troškove prijevoza. Isti je slučaj i za rad na otocima gdje mu je obveza i osigurati smještaj te najmanje jedan topli obrok, a nema li poslodavac propisanu visinu naknade za noćni rad, te rad nedjeljom i praznikom, onda prema Zakonu o radu rad praznikom plaća 50 posto više, nedjeljom 35 posto, a noćni rad 30 posto više od dogovorene satnice.


Puno pogodnosti


Sva davanja na neto zaradu studenata za poslodavca iznose 17,5 posto pa je i to jedan od razloga zbog kojeg su studenti rado anagažirani na raznim radnim mjestima. – Čim poslodavac Student servisu uplati naknadu za studenta, ta je zarada već drugi dan na žiro-računu studenta. Isplatne liste radimo svakodnevno – ističe Badurina.


Tijekom godine posao preko Student servisa nađe 8.600 studenata riječkog Sveučilišta, a njima se ove godine pridružilo i 360 maturanata, jer odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja i pristupanju ispitima državne mature i maturanti mogu postati korisnici usluga Student servisa. Jedan od njih je i Iris Trkulja koja će ljetne mjesece provesti radeći kao hostesa.


– Radila sam u autopraonici, a sad sam preko Student servisa našla posao hostese u kozmetičkoj trgovini. Radi se o poslu promocije i dijeljenja letaka. S obzirom na to da preko ljeta imam slobodnog vremena, nije problem provesti ga radno – kaže Iris.


Slično razmišlja i Lea Milosavljević. Kao i Iris, i ona je tek završila srednjoškolsko obrazovanje i stekla status brucošice Građevinskog fakulteta, a ljeto uoči studentskih dana odlučila je provesti radno.– Do sada sam radila u autopraonici, a sad sam dobila radno mjesto promocije kozmetike i jako sam zadovoljna. Satnica je 38 kuna kada su neka događanja, no kad počnu predavanja, nemam namjeru raditi jer se želim fokusirati na fakultet – ističe Lea.


Prema sadašnjem Zakonu o studentskom radu usluge Student servisa ne mogu koristiti izvanredni studenti, no već na jesen ta bi se situacija trebala promijeniti, jer prema novom Zakonu izjednačavaju se prava redovnih i izvanrednih studenata.


– Očekujemo da bi novi Zakon trebao stupiti na snagu na jesen, a tada će se povećati i broj studenata koji će preko nas tražiti posao. Preko Student servisa će moći raditi i izvanredni studenti koji nisu zaposleni, a posla i za jedne i za druge će biti, ističe Ljiljana Badurina.



Fleksibilnost


Koliko je teško uskladiti studentske obaveze i posao najbolje zna Tea Sulovsky. Studentica pete godine Građevine ima već godine studentskog rada, a kao najveću prednost ističe fleksibilnost kreiranja radnog vremena.– Radim svako ljeto i bilo je tu svakakvih poslova. Uglavnom sam radila u području turizma i ugostiteljstva, na raznim promocijama, ali i na izborima. Sve su to bili dobro plaćeni poslovi.


Ovo ljeto prvi put radim u struci. Zarada je malo manja nego na prijašnjim poslovima, ali ono što se ne može platiti je radno iskustvo. Preporučila bih svakom studentu da radi tijekom ljeta, ali da ipak ne ide za cijenom sata, već da bira posao koji je vezan uz buduću struku. Ono što mi se najviše sviđa kod studentskih poslova je kreiranje radnog vremena, jer sama odlučujem hoću li raditi tri ili osam sati – zaključuje Tea.