Ljetna pravna škola

Studenti od Brazila do Japana u Rijeci uče o rješavanju međunarodnih sporova

Damir Cupać

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Primarni cilj škole je proširiti znanje u području diplomacije i prava te osvijestiti studente prava o važnosti i utjecaju međunarodnog pravnog poretka. Nastoji se povezati studente prava kako bi uspostavili dugotrajne kontakte i poznanstva.



RIJEKA – Drugi ciklus Ljetne pravne škole na temu Diplomacije i prava okupio je 74 sudionika iz 26 zemalja od Brazila do Japana i trajat će do 5. kolovoza 2018. godine.


– Škola je uistinu jedinstvena, kako zbog međunarodnog karaktera sudionika i predavača, tako i zbog činjenice da se u cjelokupnoj ELSA mreži (The European Law Student’s Association) u Europi ne održava stručni događaj slične tematike s predloženim renomiranim predavačima. Riječ je o trećem izdanju Ljetne pravne škole, a u protekle dvije godine kroz nju je prošlo 180 studenata prava koji su već sada aktivni u svijetu međunarodnog prava, diplomacije…


Intenzivni tečaj


Ove godine projekt je prepoznat od strane predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija koji ju je stavio pod visoko pokroviteljstvo Europskog parlamenta. Ljetnu školu podržali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a posebice zbog međunarodnog karaktera pokrovitelj i akademski partner je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, izjavio je predsjednik ELSA-e Hrvatska Mateo Matijević.




Dodao je da je SELS, odnosno Ljetna škola diplomacije i prava, intenzivni pravni tečaj prilikom kojeg sudionici moraju odslušati minimalno 20 sati akademskog programa. Namijenjen je stranim studentima prava i mladim pravnicima koji su članovi ELSA-e te potom i drugim zainteresiranim studentima.


Teorija i praksa


Primarni cilj škole je proširiti znanje u području diplomacije i prava te osvijestiti studente prava o važnosti i utjecaju međunarodnog pravnog poretka. Nastoji se povezati studente prava kako bi uspostavili dugotrajne kontakte i poznanstva.



Prednost Ljetne škole je stjecanje uvida u pravne sustave drugih europskih zemalja, razmjena i usporedba iskustava i problema iz pravne prakse diljem Europe. Tu su i socijalizacija i razmjena iskustava između različitih nacionalnosti, kultura i etničkih skupina, iznimno bitan cilj Ljetne škole je i poticanje studenata na mobilnost i multikulturalnu razmjenu unutar Europske unije.



– Iznimno bitan cilj koji će se ostvariti ovom školom je promidžba, učenje i informiranje o nenasilnom i mirnom rješavanju međunarodnih sporova i potreba za uspostavljanjem boljih međunarodnih sustava za takvo rješavanje međudržavnih problema. Najveća prednost ELSA-ine ljetne škole je kombinacija teoretskog za što su zaduženi profesori i praktičnog gledišta koja izlažu veleposlanici. Sastavni dio Ljetne škole je provedba socijalnog i kulturnog programa kako bi stranim studentima približili naš grad i kraj, pojasnio je Matijević.


Prvog dana drugog ciklusa predavanje sudionicima Ljetne pravne škole održala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kako bi im približila hrvatske perspektive kohezijskih politika Europske unije.