Neučinkovitost Studentskog zbora

Studenti na Trsatu negoduju: Kad će više studentske subvencije za Kampus?

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Studenti su u novoizgrađene paviljone na Trsatu uselili u rujnu, ali još uvijek ne mogu ostvariti svoje pravo na subvencionirani smještaj zbog toga što Studentski zbor nije napravio model po kojem će se isplaćivati naknade, kao ni listu studenata koji imaju to pravo



RIJEKA Iako im je još u rujnu, prilikom useljenja u novoizgrađene paviljone na Trsatu, obećano da će, ovisno o svojim financijskim prilikama, imati pravo na subvencionirani smještaj, studenti koji koriste smještaj u Kampusu to pravo još uvijek nisu ostvarili. Zadatak da razradi model subvencioniranja, sastavi listu studenata koji udovoljavaju uvjetima i isplati subvencije dobio je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, ali vodstvo tog tijela to još uvijek nije učinilo, a zbog čega ne zna se.


Od 700 studenata smještenih u Kampusu njih više od 50 posto, odnosno 370 studenata, ostvaruje pravo na subvenciju, a za tu svrhu Sveučilište u Rijeci osiguralo je sredstva, doznačilo ih Studentskom zboru i onda je »zapelo«. Prema riječima studentice smještene na Trsatu, Studentski zbor je početkom veljače poslao obavijest o razvrstavanju studenata u tri kategorije, i to ovisno o financijskim primanjima na temelju kojih će se provest sufinanciranje smještaja u Studentskom naselju. Ujedno, studente su obavijestili da će isplata subvencija započeti početkom ožujka. Iako je već sredina ožujka, korisnica smještaja na Trsatu kaže kako studenti još nisu upoznati s time kojoj kategoriji pripadaju.



Zbog čega Studentski zbor još uvijek nije objavio liste studenata koji imaju pravo na subvenciju, kao i zašto isplata nije započela i kada studenti mogu očekivati subvencije na koje imaju pravo nismo ni mi uspjeli saznati. Razlog tog općeg neznanja i misterija sa subvencijama činjenica je da predsjednik Studentskog zbora Kruno Toploski jučer na naše upite nije odgovorio. Na upit prekjučer poslan e-mailom oglušio se, a na telefonski poziv nije se javio već nas je sms porukom obavijestio da je na sastanku.




Više od pet mjeseci od useljenja u nove studentske domove subvencijama nema ni traga, a na upite studenata, kaže korisnica, u Studentskom zboru odgovaraju da su liste pripremljene, samo ih treba objaviti te kroz tjedan-dva kreće isplata. Studentica je kontaktirala i Studentski centar Sveučilišta u Rijeci koji upravlja smještajem. No, kaže kako Studentski centar sve upite preusmjerava na Studentski zbor koji očito ne daje točne odgovore, jer studenti o tome kako će isplate krenuti kroz tjedan-dva slušaju već – tjednima.


Činjenicu da Studentski centar nema ništa s isplatom subvencija potvrđuje ravnatelj Dinko Jurjević koji kaže kako je zadatak Studentskog centra bio sastaviti liste i dostaviti ih Studentskom zboru, a to je već u nekoliko navrata učinjeno.



Dinko Jurjević pojašnjava kako će studentima subvencija biti retrogradno isplaćena za sve   mjesece. Ističe da je cenzus za ostvarivanje prava na subvenciju 2.160 kuna, a studenti se dijele u tri kategorije ovisno o prihodima kućanstva. Tako prva kategorija umjesto punih 532 kune uz subvenciju plaća 360 kuna.  Ostale dvije kategorije studenata ostvarivat će pravo na manju subvenciju. Iako je odlukom Senata Studentskom zboru doznačeno više od 400 tisuća kuna za potrebe subvencioniranja smještaja studenti još uvijek ne znaju kojoj kategoriji pripadaju.



– Liste smo poslali u više navrata zbog toga što se one stalno mijenjaju pa ih moramo ažurirati. Zbog čega subvencije nisu isplaćene ne znam. Jedno vrijeme je bilo dosta govora o tome da se čeka novi način oporezivanja studentske zarade. Studentski je centar napravio sve što je trebalo, a koliko sam čuo Studentski zbor na listama intenzivno radi, kaže Jurjević.