Je li to moguće?

Studenti Medicine žale se da s faksa izlaze nespremni za rad: “Umjesto prakse, imamo genetiku”

Ingrid Šestan Kučić

Uskoro dobivamo odobrenje za samostalan rad, a rezultati studentskih anketa pokazuju da nismo adekvatno pripremljeni za taj rad. Umjesto prakse mi na šestoj godini slušamo o medicinskoj genetici, ekologiji, javnom zdravstvu, upozorio je student



RIJEKA – Povodom početka nove akademske godine rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija susrela se sa studentima, a uz predavanje o vrijednostima koje promiče Sveučilište rektorica je saslušala i probleme studenata. Većina njih veliki je naglasak stavila na nedostatak prakse na studijskim programima koje pohađaju istaknuvši da na kraju studija imaju osjećaj da nisu spremni za tržište rada.


U tom kontekstu student šeste godine Medicinskog fakulteta iznio je problem prve generacije studenata koja završa taj fakultet bez mogućnosti stažiranja.


– Uskoro dobivamo odobrenje za samostalan rad, a rezultati studentskih anketa pokazuju da nismo adekvatno pripremljeni za taj rad. Umjesto prakse mi na šestoj godini slušamo o medicinskoj genetici, ekologiji, javnom zdravstvu. Imamo svega tri ili četiri klinička kolegija i desetak ostalih, upozorio je student.




Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Upravo je fleksibilnost i inovacije u nastavi rektorica izdvojila kao jedan od velikih izazova koji se nalazi pred Sveučilištem ustvrdivši kako je tradicionalna nastava, ex katedra, stvar prošlosti. Pokazavši razumijevanje za studentske probleme najavila je rad na promjenama, a mogla je čuti i kao studenti prava žele Pravnu kliniku u Rijeci, dok su studenti Tehničkog fakulteta iskazali problem nedostatka prostora za izvannastavne aktivnosti.


Riječ je o studentima okupljenim u Hydrofoil Team koji su nedavno na svjetskom natjecanju u St. Tropezu osvojili treće mjesto sa svojim plovilom, no kako su se požalili na raspolaganju za izradu plovila bilo im je svega dvadesetak četvornih metara prostora u kojem je radilo četrdesetak studenata. Predstavnici Studentskog zbora, koji je organizirao susret, problematizirali su i premalu izlaznost studenata na izbore za svoje predstavnike.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Govoreći pak o trenutnom stanju na Sveučilištu rektorica je napomenula kako je riječko Sveučilište jedino koje mjeri zadovoljstvo studenata, a studenti ga ocjenjuju ocjenom 3,89. Ta ocjena, dodala je, raste, dok je među buduće izazove ubrojila i povlačenje veće količine EU sredstava, pobljšanje pozicije na rang listama te veći transfer znanja i tehnologije u zajednicu.