Popustilo krovište

Stradale dvije važne klinike: Štete na KBC-u Rijeka procjenjuju se na – tri milijuna kuna

Barbara Čalušić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Krv je nacionalni resurs i ovim incidentom ugrožena je i nacionalna sigurnost, upozorila je predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu prof. dr. Sanja Balen. Šteta na dvije zgrade riječke bolnice procjenjuje se na tri milijuna kuna



RIJEKA Obilne padaline koje u Rijeci ne prestaju već danima, poplavile su zadnje katove Klinike za ginekologiju i porodništvo te zgrade riječke poliklinike gdje je smješten Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Šteta na oba krovišta i prostorima klinika je milijunska, no brza reakcija, ali i nešto sreće, razlog su što obilne padaline na dvije zgrade riječke bolnice nisu ostavile puno ozbiljnije posljedice osim – kako se trenutno procjenjuje – tri milijuna kuna štete.


Naime, propuštanje krovišta zahvatilo je i električne instalacije zbog čega je jučer ujutro cijeli peti kat riječkog rodilišta gdje borave majke i novorođenčad evakuiran, dok je zbog kiše koja prijeti električnim instalacijama na Kliničkom zavodu za transfuziologiju, o čijim zalihama i krvnim pripravcima ovise tri županije, praktički zaustavljen pogon riječke Transfuziologije koja u ovom trenutku praktički u cijelosti ovisi o Zagrebu.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina





Tako se od ponedjeljka doze krvi iz Rijeke na primarnu obradu šalju u Zagreb, dok u riječkoj bolnici i dalje funkcionira rad s darivateljima krvi i klinički dio liječenja transfuzijskih bolesnika. Sreća u nesreći je da prostori u kojima se daruje krv te gdje se nalaze frižideri u kojima se ona pohranjuje ne prokišnjava, jer bi u slučaju zaustavljanja ovog dijela pogona transfuzijske medicine u Rijeci, ozbiljno bio ugrožen cjelokupan sustav transfuzijske medicine u državi, budući da krv predstavlja jedan od vrlo osjetljivih nacionalnih resursa. 


– Stradali su prostor za proizvodnju krvnih pripravaka i laboratorij za njihovo testiranje. Rijeka trenutno ovisi o Zagrebu, krv se šalje u Zagreb i istovremeno preuzima obrađena krv, što je u prosjeku 100 doza krvi dnevno. Mi krvlju opskrbljujemo tri županije i jedina sreća u svemu ovom jest da prostor u kojem se daruje krv i gdje se nalaze naši frižideri nije poplavljen jer onda bi bila ugrožena cijela Hrvatska. Dakle, krv se i dalje normalno daruje u bolnici i svugdje na terenu. Također, uz Zagreb, i Varaždin pojačano uzima krv kako bi u slučaju neke krizne situacije mogli pomoći Rijeci. Treba imati na umu da je krv nacionalni resurs i da je s ovim incidentom na svojevrstan način ugrožena i nacionalna sigurnost – upozorila je predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu prof. dr. Sanja Balen.


Opširnije o stanju u KBC-u čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…