Žene traže jednakost

Stotine Riječanki i Riječana u ženskom Noćnom maršu: Ne pristajemo na nasilje, mizoginiju, seksizam i patrijarhat

Andrej Petrak

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

 U prethodnoj godini iznova smo gledale kako se teško izborena reproduktivna prava žena krše i satiru. Javna politika sve češće promovira društvenu ulogu spasonosne maternice za opstanak nacije kao primarnu i jedinu autentičnu žensku funkciju. Nasilje nad ženama je u porastu i nikako da se o njemu počne raspravljati s nužnom ozbiljnošću, rekla je Marinella Matejčić.



RIJEKA – Stotine Riječanki i Riječana okupilo se na Noćnom maršu, što su ga u povodu Međunarodnog dana žena organizirali Centar za građanske inicijative Poreč, Lezbijska organizacija Rijeka LORI i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Marširalo se s Konta, preko Titovog trga i Korza do Jadranskog trga, a sudionici su jasno i glasno pozvali na ratificiranje Istanbulske konvencije te poručili da ne pristaju na nasilje, mizoginiju, seksizam i patrijarhat.


Zahtjevali su ravnopravnost, dostojanstvo i mogućnost obrazovanja za kritičko promišljanje. Sve to jasno su istaknuli transparentima, na kojima su se nalazile poruke poput “Naše tijelo, naš život, naša prava”, “Neću cvijeće niti čestitke, hoću dostojanstvo”, “Ova država je floskula, ratificirajte Istanbulsku” te “Neposlušne žene stvaraju povijest”. Organizatorice su pak poručile da žele živjeti u kulturi nenasilja, da žele u slobodu odlučivati o svojoj reprodukciji i da žele dostojanstvo ženskom radu.


– U prethodnoj godini iznova smo gledale kako se teško izborena reproduktivna prava žena krše i satiru. Javna politika sve češće promovira društvenu ulogu spasonosne maternice za opstanak nacije kao primarnu i jedinu autentičnu žensku funkciju. Nasilje nad ženama je u porastu i nikako da se o njemu počne raspravljati s nužnom ozbiljnošću, rekla je Marinella Matejčić.




Ana Ajduković poručila je da se ratifikacija Istanbulske konvencije uporno odgađa, jer neokonzervativci i klerikalne inicijative nikako ne mogu ili ne žele naučiti razliku između spola i roda.


– Vladajući iz komfora svoje privilegirane pozicije uvode medijaciju kako bi zaštitili instituciju braka. Zaštitite ženske živote! Nužna je prevencija nasilja i brže i temeljitije sankcioniranje počinitelja. Želimo da im cijelo društvo danas jasno poruči: To što činiš, nedopustivo je! Žrtve više ne mogu čekati, rekla je.


snimio Marko Gracin


snimio Marko Gracin



Iva Davorija ističe da žena mora moći uživati svoja reproduktivna prava.


– Pravo na planiranje i prekid trudnoće, na seksualno obrazovanje, na provođenje spolnog života u slobodi i odgovornosti, na kvalitetne ginekološke usluga, na kontracepciju, javno, dostupno i besplatno zdravstvo, sva ova prava moraju biti dostupna svim ženama, bez obzira na njihov društveni i ekonomski status. Zašto je rasprava o pobačaju opet dovedena na dnevni red? Njega su izborile još naše bake! Moramo se ujediniti u borbi za zaštitu stečenih prava, radi nas, ali i žena koje dolaze za nama, kaže Iva Davorija.


Vrijeme je da se izborimo za ravnopravnost, poručile su. U prigodnom programu na Kontu, pred polazak na Noćni marš, nastupio je vokalno-instrumentalni sastav VINS.