Dan židovske baštine

Storytelling, košer vino i delicije: Riječka sinagoga bila premala da primi sve zainteresirane

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Europski dan židovske baštine, koji se prve nedjelje rujna održava u 30-ak zemalja Europe, Židovska općina Rijeka obilježila je sadržajnim Danom otvorenih vrata. U skladu s temom i krilaticom ovogodišnjeg Dana židovske baštine, koja glasi »Storytelling«, riječka Židovska općina pokazala je ili ispričala više priča. Sinagoga bila je premala za primiti sve zainteresirane, jer okupio se velik broj Riječana, predstavnici vjerskih zajednica koje u Rijeci djeluju, nacionalnih manjina i suradničkih ustanova riječke Židovske općine. Skup su pozdravili Luciano Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj, Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, ing. Ranko Špigl, predsjednik Židovske općine Rijeka i prof. Rina Brumini, koordinatorica projekta.– Tradicija obilježavanja Europskog dana židovske baštine počela je 1999. godine, a u Rijeci taj dan obilježavamo od prošle godine. Cilj je predstavljanje židovske kulture kako bi se građani s njom upoznali, s naglaskom na zajedništvu, poručio je ing. Špigl.

Čovjek najveća priča


O važnosti pričanja priča u židovstvu izložio je glavni rabin Prelević rekavši da je poznato da Židove nazivaju narod knjige, ali da su Židovi isto tako narod koji priča priče; da je čovjek najveća priča ikad ispričana, da se u svakom narodu preko priče prenosi tradicija, da je tako bilo i u Izraelu.Dani židovske baštine održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i PGŽ-a, a otvorio ih je gradonačelnik Obersnel. Rekao je da je riječka židovska zajednica mala, ali da je za Riječane izuzetno značajna, kao i svaka druga zajednica bez obzira na svoju veličinu.

Europski dan židovske baštine / Foto I. Tomić


Europski dan židovske baštine / Foto I. Tomić



– Uvijek smo voljeli isticati da je različitost koju u Rijeci imamo bogatstvo kojim se ponosimo, naglasio je i izrazio radost što je Židovska općina u Rijeci počela obilježavati Dane židovske baštine. Spomenuo je da se već nastoji oko niza drugih aktivnosti koje bi trebale oživjeti sjećanja i saznanja o postojanju židovske zajednice u Rijeci tijekom niza stoljeća. Na tom tragu je rekao da će knjiga, koja je večeras u sinagogi predstavljena, »Židovska zajednica u Rijeci«, autorice Rine Brumini svima dobro doći za upoznavanje povijesti ovdašnje židovske zajednice, te da je to važno i u kontekstu Rijeke EPK 2020, »Luke različitosti«.


Košer vino




Židovska općina priredila je vrlo bogat program, u nekim djelovima praćen repertoarom židovske glazbe poznatog glazbenika Davida Danijela. U suradnji s udrugom Associazione Amici di Israele Gorizia, kao dio projekta Ponti/Mostovi, otvorena je izložba »Izgon svjetla«, umjetnice Laure Fonovich iz Gorizie, koja ostaje postavljena do 16. rujna. Posjetitelji su degustirali košer vino i židovske kulinarske specijalitete, mogli su prošetati dvorištem i ritualnim kupalištem u kojem je prikazan film na temu »Storytelling« i u kojem je stalno postavljena izložba »Pet stoljeća Židova u Rijeci«, autora Filipa Kohna.