Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
Fiumare festival

Stoljeće riječke luke na fotografijama

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 10:37 2018-05-31T10:37:58+02:00

 Rijeka je već šezdesetih godina devetnaestog stoljeća imala prvi fotografski studio, a uz studijske fotografije i portrete, fotografi su već tada počeli izlaziti van i snimati prve vizure grada, rečeno je na otvorenju izložbe

RIJEKA Stotinu godina povijesti riječke luke ispričanu fotografijama prezentirao je Miljenko Smokvina, izložbom u Narodnoj čitaonici na Korzu, otvorenom jučer u sklopu Fiumare festivala pomorske tradicije Kvarnera.

–  Ovo je tek jedan mali segment, ali nam svakako može pomoći u dokumentiranju i očuvanju naše pomorske baštine. Rijeka je već šezdesetih godina devetnaestog stoljeća imala prvi fotografski studio, a uz studijske fotografije i portrete, fotografi su već tada počeli izlaziti van i snimati prve vizure grada, istaknuo je autor izložbe, uz kratak opis dijela izloženih fotografija, posebno onih snimljenih iz zraka, među kojima su i fotografije snimljene za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Izložbu je službeno otvorio prof.Robert Mohović, zahvalivši autoru u ime Organizacijskog odbora Fiumare festivala.

– Izložba je postavljena ovdje, u hramu knjige, ali fotografija je također, kao i pisana riječ, povijesni zapis iz kojega možemo mnogo toga iščitati. Pozivam sve Riječane i Primorce da dođu i vide kako su nekad izgledali naši brodovi, koji su u tim vremenima bili uz bok plovilima zapadnih zemalja, kao i naša luka Rijeka, kazao je Mohović.

Izložene fotografije koje svakako vrijedi pogledati, kao vrijedan povijesni dokument, obuhvaćaju razdoblje od 1865. godine, kada su dvojica fotografa – Ignazio Pollak i Salmon Hering snimili prve fotografije luke, s tada tek djelomično izgrađenog Molo longa, do 1970. godine i fotografija Ivana Rendulića iz zagrebačke Agencije za fotodokumentaciju Hrvatske(AGEFOTO), snimljenih iz zraka, što je u to vrijeme bilo moguće isključivo uz posebne dozvole.

Fotografije na izložbi su iz privatnog arhiva Miljenka Smokvine, a dobar dio njih snimili su poznati riječki fotografi, poput oca i sina, Ignazia i Renata Carposija, a prikazuju vizure luke s lukobrana, iz zraka, te s Trsata, s kojeg se, baš kao i danas, pružao odličan pogled upravo na centar grada i luku. Izložene su i dramatične fotografije savezničkog bombardiranja Rijeke, kao i prije stotinjak godina vrlo popularne, stereoskopske fotografije, kojima se, uz pomoć posebnih leća, već tada stvarao 3D efekt.

Izložbu je moguće posjetiti radnim danom, u Narodnoj čitaonici na Korzu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze