Čekaju pomoć Ministarstva

Što se događa s liftovima u KBC-u na Sušaku? Neki ne rade i po dvadesetak godina

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

 Kako kažu u KBC-u Rijeka, dizalo za pacijente  na ulazu u glavnu zgradu bit će u funkciji za nekoliko dana kada se zamijene neispravna vrata



RIJEKA U glavnoj zgradi sušačkoga lokaliteta Kliničkog bolničkog centra Rijeka trenutno su izvan funkcije dva lifta. Riječ je o prvom dizalu za posjetitelje koji se nalazi u ulaznom holu stare zgrade i transportnom dizalu u hodniku koji vodi prema hitnom traktu. Kako kažu u KBC-u Rijeka, dizalo za pacijente na ulazu u glavnu zgradu bit će u funkciji za nekoliko dana, kada se zamijene neispravna vrata, dok je za drugi, transportni lift planiran generalni remont polovicom prosinca, kada stižu svi dijelovi za kompletnu reparaciju.


Nakon što su prije dvije godine obnovljeni liftovi na riječkom lokalitetu i na Kantridi, Sušak je ostao jedini lokalitet s liftovima od kojih neki ne rade i dvadesetak godina poput dva teretna lifta na spoju poliklinike i stare zgrade. Na ovaj problem ukazuje se već niz godina te su bolničke uprave još u prethodnim mandatima tražile pomoć u njihovoj rekonstrukciji.


U KBC-u Rijeka smatraju kako bi osposobljavanje ta dva teretna lifta smanjilo pritisak na liftove za osobe jer upravo transport opreme najčešće uzrokuje kvarove ili oštećenje liftova koji nisu primarno namijenjeni transportu tereta. U obnovi liftova na Sušaku očekuju pomoć resornog ministarstva, posebice ako se uzme u obzir skora izgradnja nove bolnice za majku i dijete.




Inače, kompleks glavne zgrade i zgrade poliklinke na Sušaku ima osam liftova, a budući da se radi o zahtjevnoj arhitektonskoj konfiguraciji tih zgrada, u praksi to znači da ne mogu svi liftovi voziti na sve katove, a vertikale-okna su na različitim pozicijama po objektima.