Mjesni izbori

Što je na izboru biračima u mjesnim odborima Školjić-Stari grad, Škurinje i Škurinjska draga?

Tihana Tomičić

snimio:Silvano Ježina

snimio:Silvano Ježina

Velika je konkurencija za MO Školjić-Stari grad i Škurinje, a gužva je i u četvrti Škurinjska draga



RIJEKA Mjesni odbori su najizravniji oblik sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od svakodnevnog i neposrednog interesa, a vijeća mjesnih odbora koja se biraju u nedjelju, neposredno utječu na uređenja kvartova i kvalitetu života u njima.


Među ostalim, oni donose planove malih komunalnih akcija i utvrđuju prioritete za njihovu provedbu. Također odlučuju za što će se koristiti proračunom osiguran novac za mjesne odbore, predlažu programe razvoja svog područja te brinu o potrebama stanovnika u smislu poboljšanja kvalitete stanovanja. U njihovoj je nadležnosti i uređenje okoliša te obavljanja komunalnih i uslužnih djelatnosti.


Za razliku od nekih manjih mjesnih odbora na obodu grada gdje se kandidiraju dvije do tri liste, u centru grada, u MO Školjić-Stari grad konkurencija je na ovim izborima velika: natječe se čak šest lista. Listu HDZ-a nosi Marin Barić, tu je i nezavisna lista grupe građana koju vodi Sandra Ivić, dok Listu za Rijeku vodi Željko Kutleša. Pred biračima će se pojaviti i Most s kandidatkinjom Majom Škufca Baugh, potom Nezavisna lista Bura koju predvodi Ira Stefan, a tu je i velika koalicija PGS-SDP-HSU-HNS-Laburisti-IDS s kandidatom Jurom Perkovićem.




Na Škurinjama HDZ-ovu listu vodi Christian Mijolović, savez HSU-Laburisti-HSS-SDSS predstavlja Jasmin Babić, a Mostovu Dalibor Mandić. Tu je i Nezavisna lista Bura s kandidatom Esadom Sivrom, zatim savez SDP-PGS-HNS koji vodi Robi Kezele, a natječe se i Živi zid čiju listu vodi Petar Turinski.


Velika gužva u četvrti Škurinjska draga pokazuje i s koliko se komunalnih problema susreću građani najnapučenijih urbanih naselja u Rijeci: ovdje se natječe čak osam lista. Akciju mladih vodi Vladimir Mudrovčić, HDZ Nikola Barić, listu HNS-SDP-PGS Željko Vukadinović, a savez HSS-Laburisti-IDS Zlata Rukavina. HSU u Škurinjskoj dragi nastupa samostalno, s kandidatom Pericom Tomljanovićem, dok Listu za Rijeku vodi Bojan Mateša. Tu je i Most koji predstavlja gradski vijećnik i borac protiv skupog Energa Josip Kukuljan, a javila se i nezavisna lista grupe građana s nositeljem Danijelom Topalovićem.