Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
VOX POPULI

Što je danas glas naroda? Potpisani govori mržnje prema novinarima danas u Cukarikafe baru

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2019. u 11:57 2019-05-16T11:57:34+02:00

RIJEKA Što je danas glas naroda? Odgovorom na to pitanje pozabavili su se riječki kipar Nikola Nenadić i novinarka Bojana Guberac. Događanje inicijative VOX POPULI podijeljeno je u dva dijela i na dva autorska projekta – izložbe komentara govora mržnje upućene novinarima Novog lista te popratne umjetničke akcije na Koblerovom trgu.

Umjetnička akcija akademskog kipara Nikole Nenadića na Koblerovom trgu održat će se danas u 19 sati. Izložba komentara govora mržnje upućenog novinarima Novog lista, autorice izložbe i novinarke Bojane Guberac održat će se isti dan s početkom u 20 sati u prostoru caffe bara Cukarikafe. Na izložbi će govoriti novinar Novog lista Branko Mijić.

Umjetnička inicijativa VOX POPULI bavi se pravom slobode govora u Hrvatskoj, legitimnim pravom javnog izražavanja vlastitog mišljenja svakog pojedinca bez straha da će biti kažnjen ili profesionalno marginaliziran, pravom na slobodu umjetničkog izražavanja, te konačno, pitanjem nediskriminacije govora mržnje u javnom govoru.

U sklopu izložbe naslovljene VOX POPULI Bojana Guberac u prostoru caffe bara Cukarikafe izlaže uvećane isprintane komentare govora mržnje, upućene novinarima Novog lista, dovodeći ih u direktnu vezu, kako s objavljenim člancima, tako i novinarima kojima su komentari upućeni. Guberac komentare postavlja kao citate identificiranih ljudi s imenom i prezimenom, čime virtualni svijet pretvara u opipljivu realnost.

Drugi dio umjetničkog projekta održat će se na Koblerovom trgu, na mjestu govorničkog kutka „VOX POPULI“ gdje će biti postavljena istoimena instalacija riječkog umjetnika i akademskog kipara Nikole Nenadića.

Nenadić će uz zvukove audio snimke popularnog evergreena talijanske kancone „Parole, parole“ na riječkom Koblerovom trgu pred javnošću izvesti umjetničku akciju omotavanja bodljikave žice ispred i oko govorničkog pijedestala „VOX POPULI“. Umjetnička akcija omotavanja bodljikave žice osmišljena je kao postupno postavljanje žice oko metalnih stupića, tvoreći simulaciju obruča od bodljikave „zaštitne“ ograde.

Kad autor simultano s krajem skladbe završi s procesom montaže svoje zaštitne ograde, bodljikava žica onemogućit će ljudima pristup govorničkom pijedestalu, simboličnom prostoru slobode govora, odnosno, spriječit će pojedince u namjeri i potrebi iznošenja svojeg mišljenja, negodovanja ili „izražavanja glasa naroda“. Instalacija iz žice se po završetku jednodnevne akcije uklanja s javne površine.

Nenadićev rad prikazuje 'malog čovjeka' kroz trenutnu društvenu situaciju lokalnog i državnog uređenja. Ukazuje na strah pojedinca koji, zbog društveno-političko-ekonomskih prilika u zemlji, često sam sebe autocenzurira, dok s druge strane svjedočimo nastaloj društvenoj pojavi u virtualnom svijetu gdje se novinari sve češće suočavaju s prijetnjama i govorom mržnje zbog iznošenja stvarnih činjenica.

Inicijativa se oslanja na nadolazeći Hod za slobodu, prosvjed građanki i građana Rijeke, koji je prošle godine okupio preko 2,000 ljudi. Njime se i ove godine šalje jasna poruka kritične mase koja se odupire svakom kršenju slobode pojedinca i povredi ljudskih prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.