Uvođenje reda

Stiže pet kamera za kontrolu parkiranja u središtu Rijeke. Jedna već radi i šalje fotografije policiji

Damir Cupać

Jedna probna kamera već je u radu na Fiumari i sustav funkcionira dobro, iako vozači dosad nisu znali da se registarske pločice njihovog vozila fotografiraju i da sustav onda šalje podatke prometnoj policiji kako bi napisali kaznu



RIJEKA Nepridržavanje prometnih propisa kada je riječ o nepropisnom parkiranju i dalje je jedan od najvećih problema u Rijeci prema podacima Direkcije za prometno redarstvo za 2018. godinu. Budući da do novog zapošljavanja neće doći i da će u toj gradskoj direkciji i dalje biti 20 zaposlenih, Grad Rijeka će vrlo brzo postaviti pet kamera s visokom rezolucijom na mjesta u središtu grada kako bi se stalo na kraj vozačima koji parkiraju na autobusna stajališta ili na dostavna mjesta.


Jedna probna kamera već je u radu na Fiumari i sustav funkcionira dobro, iako vozači još uvijek ne znaju da se registarske pločice njihovog vozila fotografiraju i da sustav onda šalje podatke prometnoj policiji kako bi se napisala kazna.


– Nemamo financijskog kapaciteta za povećanje broja zaposlenih, a obveze i prometnih i komunalnih redara su sve veće. Zbog toga smo nabavili pet kamera s velikom rezolucijom i bit će postavljene na najopterećenija mjesta kada je riječ o nepropisnom parkiranju i zaustavljanju na mjestima gdje se to ne smije raditi. Vjerujemo da ćemo ovim tehničkim rješenjem smanjiti broj nepropisnih parkiranja i zaustavljanja na autobusnim stajalištima i drugdje. Jedna kamera je već u funkciji u smislu testiranja. Sustav će najprije ići u probni rad i vozačima će se slati upozorenja, a nakon toga će se dostavljati kazne. Javnost će na vrijeme biti obaviještena o početku rada. Uvodit ćemo i druga tehnička rješenja kako bi se poboljšala situacija u prometu u mirovanju, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.Voditelj Direkcije za prometno redarstvo Marko Drpić naveo je da u tom gradskom resoru radi 20 zaposlenika, a od toga je 16 prometnih redara. – Tijekom 2018. godine prometni redari su izdali ukupno 21.476 mjera protiv vozača koji su nepropisno parkirali ili zaustavili vozila. Od tog broja 18.190 postupanja odnosi se na obavijesti o počinjenom prekršaju, dok je upozorenja za počinjeni prekršaj izdano 3.286, odnosno gotovo 85 posto postupanja odnosi se na kažnjavanje počinitelja prekršaja. Preostalih 15 posto odnosi se na upozorenja, odnosno na obavljene očevide koji se službeno evidentiraju pod zajedničkim nazivom. Osim navedenih mjera, prometni redari izdali su i 7.131 naredbu za premještanje vozila putem specijalizirane »pauk« službe. Od ukupnoga broja izdanih naredbi, uspješno je realizirano 36,76 posto, dok je ostatak neizvršen zbog storniranja naredbe od dispečera ili prometnoga redara jer je vozilo odvezeno dok je prometni redar na mjestu počinjenja prekršaja ili prije dolaska vozila za premještanje nepropisno parkiranih vozila. Ukupan broj naredbi manji je no prethodne godine za osam posto, kao i postotak realizacije za oko 10 posto, naveo je Drpić. On je dodao da je tijekom 2018. godine pokrenuto 8.148 novih predmeta protiv počinitelja prekršaja koji nisu izvršili plaćanje po ostavljenoj obavijesti o počinjenom prekršaju na vjetrobranskom staklu vozila te da je ukupno u radu po svim predmetima izdano 10.920 akata. – Tijekom prošle godine protiv počinitelja koji su nepropisno parkirali i zaustavili svoja vozila izdano je 18.190 obavijesti o počinjenom prekršaju – novčanih kazni čije ukupno financijsko zaduženje iznosi oko sedam milijuna kuna. Ukupno je naplaćeno oko tri milijuna kuna, što je 92 posto od plana – naveo je Drpić.