Nema deficita

Stigli Baranjci i Slavonci: PGŽ-u ne nedostaje sezonaca, 60 posto ih je više nego lani

Biljana Savić

Iskusni odlaze u mirovinu, a mladi nemaju interesa za ugostiteljska zanimanja – žale se turistički djelatnici / Snimio Marin ANIČIĆ / Arhiva NL

Iskusni odlaze u mirovinu, a mladi nemaju interesa za ugostiteljska zanimanja – žale se turistički djelatnici / Snimio Marin ANIČIĆ / Arhiva NL

Samo u prva četiri mjeseca ove godine traženo je čak 4.283 radnika, što je  više nego cijele prošle godine ili 58 posto više nego u prva četiri mjeseca lani. Situaciju ipak spašava radna snaga iz kontinentalne Hrvatske



RIJEKA  Poslodavci su lani u Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Rijeci, koji obuhvaća područje Primorsko-goranske županije, tražili 3.953 sezonska radnika u sektoru turizma, a samo u prva četiri mjeseca ove godine traženo je čak 4.283 radnika, dakle  više nego tijekom cijele prošle godine i 1.575 radnika ili gotovo 60 posto više nego u prva četiri mjeseca lani. Budući da neki poslodavci sezonsko zapošljavanje evidentiraju kao rad na određeno vrijeme – broj sezonskih radnika je sigurno i veći od prikazanog.


Iako je ministar turizma Anton Kliman kazao da Hrvatska potražuje pet tisuća radnika u sektoru turizma, Primorsko-goranska županija očito nema taj problem. Nema deficita radne snage za turistički sektor, barem kad je riječ o nastupajućoj turističkoj sezoni.


– Za ovu sezonu smo osigurali sve sezonske radnike, za iduću ćemo još vidjeti – kaže nam direkor rapske hotelske kuće Imperial Vlado Miš, a brigu oko pronalaska radne snage nema ni crikvenički Jadran.




I u HZZ-Regionalnom uredu Rijeka kažu da nema deficita radne snage u turističkom sektoru.


 – Naši savjetnici nemaju potvrdnu informaciju od poslodavaca da nisu mogli ili da ne mogu naći radnu snagu za sezonu – kaže nam predstojnica regionalnog Ureda HZZ-a Rijeka Jadranka Tomašić. Napominje da je najveći udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih tijekom prošle godine bio u ispostavama Rab, gdje je sezonskih radnika bilo 57,8 posto, zatim na Krku i u Opatiji.  



SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić kritizirao je namjeru Vlade da fleksibilizira uvoz jeftine radne snage, u situaciji kada je u Hrvatskoj 240.000 nezaposlenih, a sve više mladih u potrazi za poslom odlazi u inozemstvo.   U Hrvatskoj ima dovoljno radne snage u svim sektorima ako se radnicima osiguraju dobre plaće i uvjeti rada, poručio je Mrsić na konferenciji za novinare na kojoj je prozvao Vladu da pogoduje poslodavcima za uvoz jeftine radne snage iz zemalja u okruženju koje nisu članice EU-a. »Umjesto da sredimo situaciju u tom području i omogućimo našim nezaposlenima da imaju pristojnu plaću i osiguran smještaj u sezoni,  mi njih na ovaj način tjeramo izvan Hrvatske da potraže to isto u zemljama EU-a koje će ih bolje platiti. Umjesto da se pozabavi tim problemom i zaustavi egzodus hrvatskih građana, ova  Vlada pogoduje kapitalu i poslodavcima, ocijenio je Mrsić.  (Hina)


U Primorsko-goranskoj županiji zapošljava se i nedomicilna sezonska radna snaga, njih čak 58,9 u odnosu na »domaću« radnu snagu, a najviše iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Najeklatantniji primjeri su otoci Krk, Cres i Lošinj. Primjerice, na Krku su lani u sezoni radila 1.023 radnika iz drugih županija, a tek 379 iz PGŽ-a, a na Cresu i Lošinju tek 54 sezonca iz PGŽ-a, a njih 814 iz drugih županija.


Vlado Miš izražava bojazan  za budućnost jer su u rapskoj ugostiteljskoj školi ove godine upisana samo četiri buduća konobara i ni jedan kuhar.


 – Ljudi nam odlaze u mirovinu, a mladi nemaju interesa za ugostiteljska zanimanja. U Imperijalu Rab imaju 230 stalnozaposlenih i tristotinjak sezonaca.


 – Od njih tristotinjak, 120 ih je izvan otoka, najviše iz Bjelovara i Čazme, i čak 75 posto nam ih se stalno vraća, oni su nam stalni sezonci što je dobro, jer ih ne moramo iznova učiti. Problem nam je smještaj za sezonske radnike, ističe Vlado Miš.