Pomak koncem tjedna

Stečajna procedura u 3. maju otvara se koncem tjedna? U škveru nikad manje trećemajaca

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječki navozi blokirani su u ukupnom iznosu od 72,1 milijuna kuna, a prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, na dan 21. prosinca u riječkom škveru bio zaposlen 1.001 radnik



RIJEKA Treći maj i njegovi radnici u novu 2019. godinu ušli su s formalno još nepokrenutom stečajnom procedurom. Sutkinja Ljiljana Ugrin Trgovačkog suda u Rijeci rješenje o otvaranju predstečajnog postupka donijet će najvjerojatnije koncem ovog tjedna, zajedno s imenovanjem privremenog stečajnog upravitelja koji će imati zadatak pomoći Sudu u utvrđivanju imovine riječkog brodogradilišta, među kojima i dati odgovor na pitanje je li ista dostatna da pokrije troškove stečajnog postupka ako do te neželjene, posljednje stepenice ipak dođe.


Onog trenutka kada sutkinja donese rješenje o otvaranju prethodnog postupka počinje teći i rok od 60 dana za vrijeme koje bi Sud trebao donijeti odluku o pokretanju stečaja u »3. maju«. Zasad je jedina dobra vijest da prethodni postupak ne mora nužno voditi do stečaja ukoliko bi se osigurao dotok svježeg novca za deblokadu brodogradilišta.


Iz Fininog prijedloga o pokretanju stečajnog postupka vidljivo je da su riječki navozi blokirani u ukupnom iznosu od 72,1 milijuna kuna te da je prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, na dan 21. prosinca u riječkom škveru bio zaposlen 1.001 radnik.




U ponedjeljak, na samu Staru godinu, u »3. maju« je održana i izvanredna Glavna skupština tvrtke koja je bila tek puka formalnost, jer je ponovno uvedena mogućnost da »3, maj« može imati višečlanu upravu. Trebao bi to biti uvod u promjene odnosno smjenu direktora Maksimiliana Percana, čiji odlazak trećemajci već mjesecima bezuspješno zahtijevaju. Kako doznajemo od predsjednika Sindikalnog odbora u »3. maju« Jurja Šoljića, Puljani zasad nisu obznanili kada će se te kadrovske promjene formalno provesti kroz odluku NO-a