Županijski press kolegij

Stav PGŽ-a o plutajućem LNG-u donijet će Skupština

Tihana Tomičić

Županijska skupština zakazana je za 23. studenoga.  U međuvremenu, kroz javne rasprave građani moraju dobiti odgovore na sva pitanja, izjavila je dr. Koraljka Vahtar Jurković ponovivši  da u Županiji studijom utjecaja LNG-a na okoliš Omišlja zasad baš i nisu zadovoljni



RIJEKA Konačnu odluku o stavu Županije o studiji vezanoj uz LNG terminal donijet će Županijska skupština zakazana za 23. studenoga. Oni su predstavnici građana, i ja ću u savjetodavno-stručnom povjerenstvu za ocjenu utjecaja na okoliš glasati onako kako odluči Skupština. Ne zastupam svoj osobni stav, već stav izabranih predstavnika. U međuvremenu, kroz javne rasprave građani moraju dobiti odgovore na sva pitanja, izjavila je nadležna pročelnica i članica povjerenstva dr. Koraljka Vahtar-Jurković jučer na redovitom županijskom press kolegiju.


Ona je ponovila da u Županiji studijom utjecaja LNG-a na okoliš Omišlja zasad baš i nisu zadovoljni, i čekaju da se zahvat uklopi u 4-E: da bude ekološki, ekonomski, energetski i estetski prihvatljiv, što trenutno nije, rekla je županijska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliš.


Javni skup u Omišlju 15. studenoga


Ona je sve zainteresirane pozvala da dođu na javni skup u Omišalj u srijedu 15. studenoga, a također i da sve primjedbe upišu u »papirnatom« obliku u Rijeci ili Omišlju gdje je otvorena javna rasprava, ili na web njenog odjela.




Vahtar-Jurković je još jednom ponovila da bi plutajući LNG imao veliki utjecaj na more, od kloriranja, preko iskopa u morskom dnu, a bio bi i 24-satni izvor buke i različitih emisija. Bit će to i najveća fizička struktura u Riječkom zaljevu, visine zgrade od 17 katova, a uz sam brod za preradu plina uvijek je prisutan i jedan transportni brod, pri čemu je riječ o brodovima od preko 300 metara dužine.



Za zimsko čišćenje cesta PGŽ iz proračuna izdvaja 15 milijuna kuna, sve su službe u pripravnosti, a rebalansom su odlučili omogućiti još bolji rad centra Platak s dva milijuna i 650 tisuća kuna, rečeno je na kolegiju. Rebalansom su odobrena i sredstva za pripremu dokumentacije za šetnicu uz plažu Kostanj u Rijeci, Kuću belice i Dom kulture u Kastvu, poduzetničke zone u Cresu, Vrbniku i Matuljima, prometnu infrastrukturu u Lokvama itd.



– Plutajući LNG imat će znatno veći utjecaj na okoliš nego bi imao ukopani, kopneni terminal, kazala je pročelnica, dok je župan Zlatko Komadina, što se tiče koristi za lokalnu zajednicu, bio decidiran:


– Županija podržava Općinu Omišalj koja ima dodatni uvjet, a to je da se sanira Dina i područje Dine. Novi projekt nosi nove rizike i stare prije toga treba razriješiti. Prema tome, mi očekujemo sinergiju promatranja tog projekta u jednom cjelovitom kontekstu, jer se radi o istom prostoru u našoj županiji. Svjesni smo energetskih potreba Hrvatske, ali isto tako Hrvatska mora biti svjesna traženja PGŽ i Općine Omišalj«, rekao je.


Domovi zdravlja u Novom i Opatiji


Komadina je odgovorio i na napade opozicije oko dozvola za radove na gradnji nove dvije ispostave Doma zdravlja, u Opatiji i Novom Vinodolskom.


– Apsolutno imamo važeće dozvole za gradnju. Ali preduvjet početka gradnje je prodaja starih lokaliteta, pa tek onda slijedi gradnja, nakon što vidimo koliko sredstava imamo, rekao je. Dotad će se investicija premostiti kreditima kako bi radovi ipak počeli, a financijski udio koji će osigurati Županija kao osnivač za obje ustanove jest cijena za koju će postojeći lokaliteti i objekti biti prodani – ostalo bi trebala pokriti samouprava, odnosno Grad Opatija i Grad Novi. No, s obzirom da je opatijski projekt zbog dubokih iskopa koje treba obaviti na toj lokaciji dosta skup, i iznosi 30 milijuna kuna, Komadina je predložio da se još jednom o svemu očituje Gradsko vijeće Opatije, s obzirom na nov odnos snaga u tom predstavničkom tijelu. Što se Novoga tiče, projekt je nešto jefitiniji, stoji 10 milijuna kuna, ali i jedna i druga odluka još idu i na Županijsku skupštinu, kazao je župan.