Prvomajska bakljada

Stari ribarski običaj: Samo u Bakarcu ‘gori more’

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sve u svemu - čestitke RŠK Tunera, bakaračkim ugostiteljima i svim ostalim koji su pridonijeli tome da bakaračka "bakljada" postane događanje koje se ne propušta



BAKARAC Mama, mama, gori more! Upravo tako je tradicionalnu bakaračku prvomajsku bakljadu komentirao petogodišnji Juraj. Njemu je prva, a Bakarcu šesta od obnavljanja. One prije nitko nije brojao ali su, baš kao i ove današnje bile prepoznatljivost i posebnost ovog, nekad ribarskog, a danas više turističkog mjesta “umočenog” u bakarsku valu.


Uoči Prvog svibnja, mnogi pale krijesove, plamti na mnogim uzvisinama uzduž i poprijeko Primorja, ali samo u Bakarcu “gori more”. Stari ribarski običaj, zamro je prije tridesetak godina, a onda,  30. travnja 2013. godine Renato Franko i njegova družina opet rasvjetliše Rivu. Baš kao i njihovi nonići – na kupiće pilotinu i suharke, malo nafte za “začin” i stvoriše bakljadu kakva se rijetko viđa.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ


 Iz godine u godinu broj vatrenih kupića raste, a vatrena zmija se sve više i više izvija rubom bakaračke rive.Ove su pvomajske vatre vrlo brzo postale primamljivo događanje, jer dobar glas daleko se čuje,  stoga ne čudi što je broj posjetitelja i ove godine višestruko premašio broj stanovnika Bakarca.U svibanj 2018. su Bakarčani, brojni stanovnici okolnih mjesta, ali i znatan broj stranih turista ušli vatreno, raspjevano i rasplesano.Naime, osim što pale neviđene vatre, Bakarčani se znaju i zabavljati. Sve u svemu – čestitke RŠK Tunera, bakaračkim ugostiteljima i svim ostalim koji su pridonijeli tome da bakaračka “bakljada” postane događanje koje se ne propušta. Nonići, bakarački ribari mogu biti ponosni na svoje unuke koji na odlazak tuna nisu mogli utjecati ali tradiciju čvrsto drže i ne puštaju.