Rimska baština

Stara vrata utvrde Trsatike: Počela obnova najstarijeg spomenika u Rijeci

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Luk je visok 5,8 i širok 3,65 metara i u dosta je lošem stanju. Radove izvodi Hrvatski restauratorski zavod, zahvat će trajati oko mjesec dana, dok je vrijednost investicije ove faze 150.000 kuna što će osigurati Ministarstvo kulture



RIJEKA – Započela je prva faza sanacije Rimskog luka (Stara vrata), najstarijeg spomenika u Rijeci. Stara vrata obložena su skelom, a prostor oko spomenika ograđen je plastičnom mrežom.


Struka se usuglasila da je riječ zapravo o vratima utvrde Trsatike (ulaz u kasnoantičko vojno zapovjedništvo), a ova teorija je potvrđena kada su 1955. godine otkriveni, te arheološki 1981. godine istraženi ostaci kasnoantičkih zidova na začelju crkve sv. Sebastijana što se nalazi na Gomili.


Luk je izgrađen od masivnih priklesanih kamenih blokova, visok je 5,8 metara, širok 3,65 metara i u dosta je lošem stanju. Radove izvodi Hrvatski restauratorski zavod, zahvat će trajati oko mjesec dana, dok je vrijednost investicije ove faze 150.000 kuna što će osigurati Ministarstvo kulture.




– S obzirom na prirodnu strukturu kamena kojim je građen, spomenik ima tendenciju raspadanja, te su svi njegovi blokovi prošarani mikro i makropukotinama koje su u pojedinim zonama prouzročile ljuskanje i odvajanje zbog čega je kamen izrazito nestabilan. Zbog svega toga ujedno je značajno narušena i statika cjelokupne konstrukcije, saznajemo od Zavoda.


– Ove godine u planu je napraviti konstruktivnu sanaciju luka kako bi se spriječila njegova daljnja degradacija. Stoga ova faza uključuje čišćenje struktura luka vodom pod kontroliranim tlakom, mehaničko čišćenje, čišćenje kemijskim sredstvima te lasersko čišćenje kamena od naslaga crnih skrama. Paralelno će se raditi na dokumentaciji s detaljnim dokumentiranjem oštećenja u višim dijelovima konstrukcije, a što će dati podatke potrebne za izradu konačnog prijedloga njegove statičke stabilizacije. Rad na statici činit će drugu fazu sanacije ovog spomenika, saznali smo.


Ovaj projekt najavljen je prije više od od godinu i pol dana, a kada bude gotov upotpunit će one radove koji su izvedeni na Arheološkom parku odnosno na trgu Principij, početkom ove godine, a uključivali su restauratorske zahvate na izvornim antičkim pločama. Konzervatori su u više navrata istakli da je napravljen veliki propust što Vrata nisu sanirana puno, puno prije, kada se radio Arheološki park.