Dječji dan Grada Kastva

Stara gradska jezgra pretvorena u veliki atelje malih umjetnika

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Iako je neupitno da su  svi uživali u tradicionalnoj kastavskoj manifestaciji najsretniji su ipak bili oni koji su osvojili nagrade za svoje radove, a prema ocjeni publike to su Ante Rančić, Matko Kajfež i Leo Lenac,  dok je stručni žiri odlučio da su najbolji autori radova: Viktorija Juriša Tot, Fjodor Pavlović, Gabrijel Klobučar, Nikola Muhvić, Sandro Mihočić, Monika Pleša, Mihael Mendiković i Ana Pleša. Nagrade za najbolji kiparski rad dobili su: Ariana Hader, Melani Pozzecco, Linda Martinis i Antonio Katurić



KASTAV Stara gradska kastavka jezgra danas je bila jedan veliki atelje čiji su glavni umjetnici bili predškolci i mlađi školarci, jer održan je trinaesti Dječji dan Grada Kastva.


S puno veselja stotinjak je mališana oduševljeno sudjelovalo u višesatnom programu koji su im priredili Društvo “Naša djeca” Grada Kastva te dječji vrtići Vladimir Nazor i Poneštrica.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Pod njihovim stručnim vodstvom niz radionica protezalo po svim otvorenim prostorima kastavske jezgre, a svi sudionici do jednog bili su više nego spremni pokazati svoju kreativnost.


U okviru Dječjeg dana održana je i 17. Mića slikarska delavnica na kojoj se od lani, kako je kazala tajnica Društva “Naša djeca” Ivana Cetina, najmlađi Kastavci i njihovi gosti mogu okušati u kiparskim umijećima.



– Djeca mogu sudjelovati na tri radionice, kao i na tradicionalnoj Mićoj slikarskoj delavnici, a dio programa je i gumeni grad, kao i gostovanje zagrebačkog kazališta “Smješko” s predstavmo “Naš zeleni svijet” te nastup mažoretkinja i najvijačica DND Kastav, kazala je Cetina.


Slikarski i kiparski radovi, izrada nakita ili pak riba okupirali su vrijedne dječje ruke, a bez obzira što su radili svi su se složili da je Dječji dan pun pogodak. Među oduševljenim mlišanima bile su i sestre Maša i Mila Kalik, a kako nam je pojasnila Maša na Mićoj se slikarskoj delavnici odlučila za crtanje i to ježeve kućice.


– Bila sam i na radionici izrade nakita i to mi se najviše svidjelo. Prvi put sam na Dječjem danu i mislim da ću opet doći, kazala je Maša. Maša i Mila na Dječji su dan došle s Matulja, a Erik Stanković pak iz Voloskog i ponosno navodeći kako od jeseni kreće u školu Erik je otkrio da jedva čeka taj dan. – Znam pisati slova i pomalo čitati. Mama me naučila. Ovdje mi se jako sviđa i baš je zabavno, kazao nam je Erik.


Njegova prijateljica Lani Valjak do škole ima još godinu dana, ali ono što joj je zajedničko s Erikom oduševljenje je Dječjim danom.


– Jako mi se sviđa, a najviše mi se dopalo kada smo radili ogrlice. Mislim da ću i iduće godine doći, najavila je Lani. Među sudionicima likovnih radionica bilo je i onih koji još pričati ne znaju, ali umjetničkih sklonosti već imaju poput Maru Mavar koja je na Dječji dan došla u pratnji none Dorjane.


– Maru ima 11 mjeseci i isto je crtala. Ovo joj je prvi Dječji dan, ali meni nije, jer sam učiteljica i često dolazim s djecom iz škole, ali ove godine prvi put sam umjesto s učenicima došla s uničicom, kazala je ponosna nona.


Iako je neupitno da su  svi uživali u tradicionalnoj kastavskoj manifestaciji najsretniji su ipak bili oni koji su osvojili nagrade za svoje radove, a prema ocjeni publike to su Ante Rančić, Matko Kajfež i Leo Lenac,  dok je stručni žiri odlučio da su najbolji autori radova: Viktorija Juriša Tot, Fjodor Pavlović, Gabrijel Klobučar, Nikola Muhvić, Sandro Mihočić, Monika Pleša, Mihael Mendiković i Ana Pleša.


Nagrade za najbolji kiparski rad dobili su: Ariana Hader, Melani Pozzecco, Linda Martinis i Antonio Katurić.