Zbor građana

Stanovnici Marčelja smijehom dočekali tvrdnje Ekoplusa da će Marišćina biti na ponos našeg kraja

Andrej Petrak

Foto m. Aničić

Foto m. Aničić

Mjesni odbor Marčelji sazvao je zbor građana kako bi se govorilo o problemu smrada s Marišćine, koji je život tamošnjih stanovnika i ovih ljetnih mjeseci učinio nepodnošljivim, a Josip Dedić, direktor Ekoplusa, tvrtke koja upravlja centrom za gospodarenje otpada pokušao ih je umiriti nabrajajući sve što poduzimaju kako bi »dugoročno« riješili taj problem



VIŠKOVO – Mjesni odbor Marčelji sazvao je zbor građana kako bi se govorilo o problemu smrada s Marišćine, koji je život tamošnjih stanovnika i ovih ljetnih mjeseci učinio nepodnošljivim, a Josip Dedić, direktor Ekoplusa, tvrtke koja upravlja centrom za gospodarenje otpada pokušao ih je umiriti nabrajajući sve što poduzimaju kako bi »dugoročno« riješili taj problem. I moglo bi se reći da je Dedić dobro počeo. Pozvao je sve prisutne da se na Danima otvorenih vrata, koje će pokrenuti sami uvjere da centar funkcionira i da radnicima tamo ne smrdi, iako ne negira da se neugodni mirisi u večernjim satima s Marišćine šire do Marčelja. Nabrajao je da su u suradnji sa stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo detektirali potencijalne izvore smrada, kao što je biofilter, koji je, rekao je, saniran. Izvor je i prihvatna jama centra iz koje se miris širi kad su otvorena vrata za ulazak kamiona, što će u Ekoplusu pokušati riješiti tako da propuštaju kamione pojedinačno, a utvrđeno je da se smrad može širiti i sa samog odlagališta, gdje se deponira ostatak obrađenog otpada, koji bi trebao biti inertan.


– Bez obzira što se radi o inertnom materijalu, očito u procesu sazrijevanja stvara neugodne mirise koje s odlaglišne plohe vjetar može širiti prema naselju. Efikasnije ćemo upravljati tim dijelom, u centru su svi procesi kontrolirani i neugodne mirise nećemo tolerirati, rekao je Dedić.


Međutim kad je poručio: »Uvjeravam vas da će ovaj projekt biti na ponos našeg kraja«, dočekan je smijehom okupljenh građana.


– Ajde reci za koliko godina? To su nam već i Komadina i Petrc prije pet godina govorili, poručili su mu prisutni.Drugi put su se svi okupljeni nasmijali kad je odgovarajući na pitanje Josipa Katalinića o požaru na Marišćini 17. kolovoza, zbog kojeg su Marčelji te večeri bili prekriveni dimom, odgovorio da nije bila riječ o požaru već pojavi dima. Milan Kesić upozorio je da je Marišćina najeklatantniji primjer kriminala i korupcije najviše razine, za koji zločinci nisu kažnjeni nego idu dalje. Bljutavo mu je bilo, kaže, slušati marginalije pa je postavio pitanja koja smatra ključnim. Na pitanje što je Općina poduzela zbog informacije da se s Marišćine zagađena kišnica ispuštana u podzemlje, zamjenik načelnice Denis Mladenić odgovorio mu je da će provjeriti je li njegov dopis zaprimljen i da će na njega onda dobiti odgovor. Direktora Ekoplusa upitao je kako će Marišćina odraditi svoj planirani životni vijek od 30 godina, s obzirom na to da se Hrvatska obvezala do 2020. godine odvajati 50 posto otpada?

– Problem je koliko dugo će to čudovište opstati, bez primarne selekcije ostaje gladno, rekao je Kesić, ali Dedić je stava da je Marišćina dugoročno rješenje za problem otpada u našem kraju.