Tiskovna konferencija

Staničić (HDZ): Konstituiranje riječkoga Gradskog vijeća početak promjena u Rijeci

Damir Cupać

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

 HDZ je odlučio podržati prijedlog skupine stranaka da predsjednik Gradskog vijeća bude Tihomir Čordašev iz Akcije mladih, vodeći se idejom da to odgovara želji građana Rijeke za promjenom, kazao je



RIJEKA Gradski vijećnik HDZ-a Kristjan Staničić izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je konstituiran gradski parlament i činjenicom da se oporba ujedinila i tako omogućila izbor svoga predsjednika, ali je pojasnio da nikakva koalicija ne postoji i da se neće u dogledno vrijeme formalizirati zbog toga što za to ne postoji potreba.


– Čestitamo još jednom svim gradskim vijećnicima koji su položili prisegu, predsjedniku Tihomiru Čordaševu, potpredsjednicima Gradskoga vijeća, gradonačelniku i njegovim zamjenicima.


Konstituirajuća sjednica početak je promjena u Rijeci, a te promjene kreću demokratizacijom Gradskoga vijeća, te demokratizacijom procesa donošenja odluka. Gradsko vijeće odraz je onoga što su građani željeli i za što su se založili na izborima. Kao odgovorna stranka poštivali smo volju birača na konstituirajućoj sjednici i podržali smo oporbeni prijedlog jer su nam prioriteti realizacija projekata, a na dobrobit građana Rijeke.




Naš princip djelovanja bit će da ćemo podržati prijedloge koji su u interesu razvoja grada bez obzira s koje strane dolaze, pojasnio je Staničić.


On je dodao da očekuje da svi vijećnici budu konstruktivni i pozitivni te da rade na dobrobit građana.


– Nemamo vremena čekati, pred nama je puno posla. Naš prvi zadatak bit će promjena poslovnika Gradskoga vijeća jer želimo vratiti ovlasti koje su izvorno pripadale Gradskome vijeću.


Ovo je nova situacija za gradonačelnika Vojka Obersnela pa je malo nervozan, ali vjerujemo da će se prilagoditi novom konstelaciji i da će pokazati konstruktivnost kako bi krenuli u realizaciju projekata i kako bi rezultati što prije bili vidljivi. Jer ako je Rijeka otvoren i tolerantan grada, neka i SDP-ovci budu takvi, izjavio je Staničić.


Gradska vijećnica Ivona Milinović ocijenila je da se u Gradskom vijeću dogodio festival demokracije i da je HDZ imao samo jedan izbor – podržati promjene.


– Nismo u koaliciji ni sa kime, trudit ćemo se biti pozitivni i postizati konsenzus oko važnih pitanja. Jednako tako poštivat ćemo volju i svjetonazor naših birača. Nadamo se da SDP i njegovi koalicijski partneri neće opstruirati rad Gradskoga vijeća.


Želimo demokratizaciju Gradskoga vijeća i gradske uprave zbog transparentnosti. U Rijeci više nitko nema apsolutnu moć i Obersnel će morati naučiti biti partner Gradskom vijeću. Njegova vladavina u sjevernokorejskoj maniri je završena.


Što se tiče izmjena poslovnika, načelan je dogovor da ćemo dati veće ovlasti odborima, a izvršna vlast bit će uvažavan gost u vijećnici.


Riječ je o pozitivnoj situaciji jer se svi moraju naučiti dogovarati i pristajati na konsenzus. To ne znači da je riječ o velikoj koaliciji jer previše je projekata i zadataka koji nemaju nikakav svjetonazorski predznak, a izuzetno su bitno za razvoj grada. Zbog toga tražimo od Obersnela i SDP-ove koalicije konstruktivno ponašanje, Milinović.


Gradski vijećnik Josip Ostrogović podsjetio je da je prije dva mjeseca najavio da će Rijeka biti nogometni prvak i da će se u gradu dogoditi političke promjene.


– I jedno i drugo se ostvarilo. Za promjene je glasovalo 62 posto birača i one su nužne. Sada SDP-ova koalicija zamjenjuje teze, zazivaju konzervativnu revoluciju, ali u isto vrijeme šute o neispunjenim obećanjima i propalim projektima.


Ali zbog onoga što se dogodilo Rijeka će krenuti naprijed u budućnost, a pred nama je vrijeme rada, zaključio je Ostrogović.