Kandidat HDZ-a

Staničić: Car Vojko Obersnel je ostao potpuno gol, pobjeđujem u drugom krugu

Damir Cupać

Kristjan Staničić, Foto: D. ŠKOMRLJ

Kristjan Staničić, Foto: D. ŠKOMRLJ

On već dugi niz godina upravlja našim gradom, a za sve ono što se dogodilo s pročelnikom Bencom se ne osjeća odgovornim, rekao je Kristjan Staničić



RIJEKA HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Kristjan Staničić prozvao je aktualnoga gradonačelnika Vojka Obersnela zbog istupa na posljednjoj sjednici gradskoga parlamenta, a nakon pitanja Tee Čaljkušić mance u vezi afere Benac, da je još jednom pokazao neodgovornost prema poslu koji obavlja.


– On već dugi niz godina upravlja našim gradom, a za sve ono što se dogodilo s pročelnikom Bencom se ne osjeća odgovornim. Slikovito rečeno pokazao je da je car ostao potpuno gol.


Kao što se ne osjeća odgovornim za ponašanje svojih najbližih suradnika, jednako tako odbija preuzeti odgovornost za činjenicu da grad Rijeka od 2007. godine do danas čuva zemljište na Preluku na kojem je odavno trebao niknuti Obersnelov mega poslovno-turistički kompleks, a za što će se izdvojiti 18 milijuna kuna. Preostaje nam samo zapitati se, tko je odgovoran za ovu iracionalnu odluku, ako nije Obersnel.




Podsjetio bih i na propali projekt autobusnoga kolodvora, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i druge, u koje je uloženo više od 100 milijuna kuna, a projekti nisu zaživjeli te je za neke čak i nepovratno propala milijunska projektna dokumentacija, upozorio je Staničić.


Dodao je da je uvriježena populistička taktika pronaći krivca u nekom drugom, pa čas kriviti recesiju, čas hrvatsku Vladu, čas Europsku uniju.


– I dok Obersnel troši svoju energiju kako bi za lošu situaciju i gospodarsko propadanje Rijeke prebacivao odgovornost na druge, ostali gradovi na Jadranu poput Splita, Šibenika, Zadra, koji posluju pod istim uvjetima kao i Rijeka, se razvijaju.


Možda takav Obersnelov neodgovoran način upravljanja gradom ja ne mogu razumjeti jer ja nisam profesionalni političar, te sam većinu svog života proveo u realnom sektoru, gdje svaki pojedinac, svaki zaposlenik, mora preuzeti odgovornost za svoje rezultate i odabir svojih suradnika.


Smatram kako u svakome poslu, pa tako i javnom, u ovom slučaju upravljanju gradom, svaki čovjek, svaki političar, mora preuzeti odgovornost. Neodgovorni ljudi nisu u stanju voditi uspješno niti jedan sustav, a svakako ne veliki grad poput Rijeke, izjavio je Staničić.


HDZ-ov kandidat za gradonačelnika obećao je da će provoditi odgovornu politiku i učiniti gradsku upravu transparentnom, te da je spreman vratiti mandat ako ne ostvari obećano.


– Odgovarat ću građanima za rezultate, za odabir svojih najbližih suradnika, za svaku svoju odluku. Riječki gradonačelnik i gradska uprava moraju odgovarati Riječankama i Riječanima, a ne kojekakvim kraljevima Korza, kraljevima tržnica i sličnima. Za pogodovanje i neodgovorno ponašanje nitko nije dobio mandat na izborima, upozorio je Staničić.


Što se tiče prvih anketa prema kojima je on na trećem mjestu, iza Vojka Obersnela i Hrvoja Burića, Staničić je ocijenio da ih je nezahvalno komentirati jer mogu pokazati trend i tendenciju, no da su jedina prava anketa izbori.


– Predizborna istraživanja HDZ-a prilično se razlikuju u pogledu odnosa snaga između kandidata riječke oporbe, ali to je čak i manje važno. Ono što jest važno je ono što povezuje sve ankete – i naša, HDZ-ova istraživanja, kao i istraživanja objavljena u medijima – sva istraživanja ukazuju na jednu činjenicu – gospodin Obersnel je nepovratno izgubio podršku birača u Rijeci i on će izgubiti u drugome krugu.


Ja sam spreman preuzeti odgovornost i siguran sam kako će to građanke i građani znati prepoznati te da ću, uz podršku čitave riječke oporbe, bez obzira na ideološki predznak, uvjerljivo pobijediti u drugome krugu lokalnih izbora, zaključio je Staničić.