Uređenje prostora ispred Waldorfske škole

Stanari Zametske ulice nezadovoljni zbog stupića

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Rijetko kada građani negoduju zbog projekata realiziranih u okviru Programa riječkog lokalnog partnerstva, ali na informaciju o uređenju prostora ispred Waldorfske škole i vrtića reagirao je čitatelj. Uređenje je uključivalo postavljanje 8 stupića oko ulaza u zgradu škole i vrtića, a upravo se s time ne slažu stanari susjednih zgrada.


– Zbog stupića stanari Zametske 2, 3, 4, 6 i 8 više nemaju gdje parkirati, kao ni ja nakon 40 godina, reagira čitatelj. Takva reakcija bi izostala da je osiguran dodatni prostor za parkiranje. Ograđeni prostor desetljećima se koristio za parkiranje, odnosno puno prije nego što je otvorena Waldorfska škola i vrtić, koji djeluju u neadekvatnom prostoru. Istina je da djeca nemaju mjesta za igru i odmor na zraku, no to samo govori u prilog da prostor nije adekvatan za odgojno-obrazovnu ustanovu tolikog kapaciteta – navodi se u regiranju.


Prema stavu odgovornih u Rijeka prometu koja postavlja prometnu opremu po gradu, na toj lokaciji i ranije su postojali stupići, no oni su s vremenom oštećivani i uništavani te neko vrijeme nisu obnavljani. Novi stupići sprječavaju samo nepropisno parkiranje vozila neposredno ispred ulaza u zgradu navedenih ustanova, dok ostali prostori nisu zapriječeni.




– Zahvatom se omogućuje nesmetan i siguran promet pješaka te školske i predškolske djece, a što bi trebao biti zajednički prioritet, komentar je Rijeka prometa. Odgovarajući na upit koja je alternativa sada stanara, u Rijeka prometu ističu da za izgrađane dijelove grada nje zapravo i nema. Zapravo, saniranje takvih problema leži jedino u izgradnji podzemnih garaža, no za njih rijetko koja gradska uprava ima novaca, pa ih grade uglavnom privatni investitori za komercijalne korisnike, a ne stanare.