Nema izlaza za invalide

Stanari Čandekove 23a negoduju: ‘Bivši gradonačelnik Kraljevice zazidao nam je južni ulaz zgrade’

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza / NL

Foto V. Karuza / NL

Invalidi koji žive u neboderu ogorčeni su potezom Zorana Krulića, vlasnika poslovnih prostora u suterenu zgrade, inače bivšeg gradonačelnika Kraljevice, jer je zazidao južni uzlaz zgrade



Invalidi koji žive u neboderu u Ulici Franje Čandeka 23a ogorčeni su potezom Zorana Krulića, vlasnika poslovnih prostora u suterenu tog nebodera, inače bivšega gradonačelnika Kraljevice, jer im je on nedavno zazidao južni izlaz iz nebodera u suterenu. Po njima, riječ je o tzv. zajedničkom dijelu zgrade i nitko takvo što ne smije napraviti bez suglasnosti stanara. A on njihove suglasnosti nema, kažu predsjednik i tajnik riječke Udruge cerebralne i dječje paralize Miljenko Mišljenović i Nedžad Dizdarević, koji zastupaju svoje članove koji žive u neboderu, a pridružio im se i stanar zgrade, inače vojni invalid te otac invalidnog djeteta, Pavle Portner. Naši sugovornici napominju da imaju podršku HVIDRA-e, veterana Vojne policije i Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke.


Dodaju da se taj izlaz rijetko koristio, ali to ništa ne mijenja na stvari. S obzirom na strukturu stanara, starije osobe i invalidi, stavljanje u funkciju tog izlaza postao je prioritet petstotinjak stanara ove zgrade.



Ovlaštena osoba ove zgrade Helena Smolica rekla nam je da je uvidom u gruntovnicu na površinu izlaza upisana INA, koja je bila investitor objekta.




– INA je upisana na sve zajedničke dijelove u ovoj zgradi i stoga na te dijelove nije bilo moguće steći vlasništvo kupnjom stana ili poslovnog prostora, smatra Smolica. Dodaje da se taj izlaz rijetko koristio voljom stanara jer se lift koji je vozio do suterena stalno kvario. No, uloženi su dodatni napori te je on sada popravljen i situacija se promijenila.


– Sjeverni glavni ulaz u neboder nije baš praktičan za invalide, dodala je Smolica i zaključila je da nitko nije mogao steći potpuno vlasništvo za prostor gdje se nalaze zajedničke instalacije zgrade kao što su telefonija, stubišna rasvjeta.



– To se ne smije raditi jer to nije njegovo. Nije nam jasno zbog čega je to učinjeno, ukazuju dalje naši sugovornici.


Konkretno, sporni izlaz iz nebodera čini hodnik od nekih pet metara bez zapreka, te je stoga idealan za slabo pokretne osobe, ali i kada se nešto mora krupnije unijeti ili iznijeti te je povezan liftom.


Pitali smo za komentar Zorana Krulića, koji kaže da stanari nemaju pravo na negodovanje jer je taj hodnik zapravo njegovo vlasništvo i da on ima svu potrebnu dokumentaciju koja to potvrđuje.


– Taj izlaz četrdeset godina nitko nije koristio. Znači, to nije priča od prije dva mjeseca. Ja sam, kad sam kupovao poslovne prostore u suterenu prije 20 godina od bivše tvrtke koja je tu radila, kupio i to. Sve ja to mogu dokazati. I to u startu nije bilo predviđeno za izlaz. A ako stanari mogu nešto na silu oteti, neka onda to otmu, zaključio je Zoran Krulić koji veli da će on pravdu potražiti na sudu.