Uspješna tvrtka

Stalno zaposlenima u Valamar Rivieri ove godine trinaesta plaća

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Valamar će trinaestu plaću isplatiti svim svojim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme, kao i svim radnicima koji će u 2019. godini raditi najmanje 10 mjeseci. Sezonskim radnicima isplatit će posebne nagrade za sezonu, i to između 1.200 i 2.000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima



RIJEKA Kompanija Valamar Riviera, koja u svom sastavu uz ostalo ima Imperial Rab i Hotele Baška te pet kampova na Krku, sklopila je jučer sporazum sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) kojim su za zaposlenike Valamara osigurali nova materijalna prava, uključujući trinaestu plaću u neto iznosu od pet tisuća kuna. Valamar će trinaestu plaću isplatiti svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i svim radnicima koji će u ovoj godini raditi najmanje 10 mjeseci.


Trinaestu plaću će isplatiti najkasnije u prosincu ove godine. Tvrtka svojim zaposlenicima daje i jamstvo minimalnih neto primanja u iznosu od pet tisuća kuna za sve zaposlenike koji odrade puni mjesečni fond sati. Isto tako svim radnicima u stalnom radnom odnosu u ovoj će se godini isplatiti i božićnicu u neto iznosu od dvije tisuće kuna. Što se tiče sezonaca, iz najveće turističke kompanije u Hrvatskoj javljaju kako će sezonskim radnicima isplatiti posebne nagrade za sezonu, i to između 1.200 i 2.000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima rada.


Inače, Valamar svake godine otvara između 300 i 500 radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Ines Damjanić Šturman, direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri, istaknula je kako je ovo prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je uvela trinaestu plaću, kao i jamstvo minimalnih neto primanja od pet tisuća kuna za sve zaposlenike te niz drugih nagrada i materijalnih prava.




– Zaposlenici su nam zajedno s gostima uvijek na prvom mjestu, a njihovo zadovoljstvo važno je za naš dugoročni poslovni uspjeh. Drago nam je što smo postigli sporazum s našim socijalnim partnerima i nastavit ćemo našu suradnju i ubuduće – kazala je Damjanić Šturman.


Zadovoljstvo ispregovaranim pravima za zaposlenike Valamara istakli su i sindikalisti. Tako je Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, komentirao kako Valamar iz godine u godinu u pregovorima sa sindikatima prihvaća povećanje plaća i ukupnih primanja radnika, što u odnosu na znatan nedostatak radnika u turizmu i ugostiteljstvu, uz zapošljavanje na neodređeno vrijeme, predstavlja jedini način za sprečavanje odlaska radne snage iz Hrvatske. Marina Cvitić, predsjednica SIKD-a, istaknula je, pak, kako je Valamar među prvim turističkim kompanijama koje su prepoznale problem nedostatka turističkih radnika.


– Tako se ponašaju odgovorni poslodavci koji su na vrijeme shvatili da su radnici ključ uspjeha i da radnike mogu privući i zadržati samo pristojnim plaćama, dobrim uvjetima rada i adekvatnim smještajem. Moram istaknuti i da poslodavac njeguje socijalni dijalog, a kontinuirano unapređivanje položaja kako stalnih tako i sezonskih radnika je rezultat konstruktivnog dijaloga i uvažavanja stavova socijalnih partnera, rekla je Cvitić.


Inače, u posljednje tri godine plaće u Valamaru su u prosjeku porasle za nešto više od 20 posto, dijelom kroz povećanje osnovice za obračun plaće, a dijelom kroz koeficijente radnih mjesta, i to isključivo proizvodnih radnika, odnosno sobarica, pomoćnih radnika, konobara, kuhara, recepcionera, kažu u ovoj kompaniji, navodeći i kako će dogovorena isplata cjelokupnog neoporezivog iznosa od 7.500 kuna za većinu stalnih radnika i onih koji će raditi duže od 10 mjeseci značiti povećanje godišnjih primanja do 10 posto.