Redovni servis

Stalni gost Martinšćice: Zapovjedni brod američke Šeste flote opet u “Lencu”

Orjana Antešić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Nakon lanjskih obimnih zahvata na »USS Mount Whitneyju«, koji su potrajali punih osam mjeseci i samo su »Lencu« donijeli više od 200 milijuna kuna, ne računajući pritom skupu i sofisticiranu opremu koja je instalirana za taj ratni brod, Amerikanci za iduću godinu imaju u planu novi, veći zahvat



RIJEKA  Nakon pola godine i više od 30 milijuna dolara vrijednih radova koji su na njemu obavljeni u »Viktoru Lencu«, zapovjedni brod američke Šeste flote »USS Mount Whitney« ponovo je uplovio u ovo kvarnersko brodogradilište u kojem će se, ako sve bude teklo prema predviđenom planu, zadržati do 10. travnja.


Razlog novom »posjetu« ovog američkog ratnog broda redovni je i unaprijed planirani manji remont odnosno servisi koji će se trebaju obaviti na generatorima i opremi koja je ugrađena prošle godine, doznajemo od predsjednika Uprave »Viktora Lenca« Roberta Škifića.


Da Amerikanci planiraju manji remont u ožujku, u brodogradilištu su znali dok su lani završavali obimne radove na »USS Mount Whitneyju«. Početkom ove godine Amerikanci su za taj posao raspisali natječaj, a između šest europskih brodogradilišta, koji su konkurirali za ovaj posao, »Lenac« je opet odnio prevagu.




Svi radovi na »USS Mount Whitneyju« ovog puta obavit će se dok je brod na vezu i s cjelokupnom posadom od oko 300 marinaca koji borave na njemu.


Ovaj zapovjedni brod američke Šeste flote, podsjetimo, ušao je u petogodišnji program »upgradinga« kojim Američka mornarica želi dodatno povećati operativne sposobnosti ovog ratnog broda i produžiti mu vijek služenja za narednih 25 godina, do 2039. godine.  »USS Mount Whitney« u službi je od 1971. godine.


Nakon lanjskih obimnih zahvata na »USS Mount Whitneyju«, koji su potrajali punih osam mjeseci i samo su »Lencu« donijeli više od 200 milijuna kuna, ne računajući pritom skupu i sofisticiranu opremu koja je instalirana za taj ratni brod, Amerikanci za iduću godinu imaju u planu novi, veći zahvat iz njegovog »upgradinga«. U »Viktoru Lencu« najavljuju kako će  svakako konkurirati i na tom natječaju, kada se raspiše, a odluku o izboru Amerikanci bi trebali donijeti u rujnu ove godine.