Krov važniji od sanitarija

Srednjoškolski predmet žudnje – toaletne školjke: Učenici dviju riječkih škola još koriste čučavce

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju i Prirodoslovne i grafičke škole još uvijek u sanitarnim čvorovima koriste čučavce, jer škole nemaju sredstava za investiranje u toaletne školjke



RIJEKA Iako većina čučavce u wc-ima nije godinama vidjela učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju gledaju ih svaki dan. Štoviše, 267 učenika te srednje škole prilikom odlaska na wc nema alternativu, jer jedino što im se nudi je šest čučavaca. Jedini koji u toj školi imaju privilegij odlaska u wc koji je u skladu s 21. stoljećem su nastavnici, a v.d. ravnatelja Đordano Bucci kaže kako su do unatrag nekoliko godina u muškom wc-u za nastavnike isto vladali čučavci.


Na pitanje zbog čega se nitko do sada nije potrudio da u toj školi investira u toaletnu školjku Bucci odgovara kako bi rado izbacili čučavce, ali postoje prioriteti investicijskog održavanja, a čučavci baš nisu na vrhu te liste.


Nedostatna sredstva


– Ove godine nam je bio prioritet krov, a sanitarni čvorovi su bili na drugom mjestu. Do sada je većina sredstava otišla na krov, zamjenu drvene stolarije u što se ulagalo posljednje tri godine te protupožarni sustav. Na žalost nema sredstava da se sve odmah napravi. Planirali smo ove godine jedan wc preurediti u ženski, jer učenice se sada koriste nastavničkim sanitarnim čvorom, dok čučavce koriste samo učenici, kaže Bucci.




Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i školstvo Primorsko-goranske županije Edita Stilin kaže, pak, kako ni jedan ravnatelj te škole do sada nikada nije Županiji kao osnivaču škole prijavio da ta ustanova nema toaletne školjke već čučavce.


– Unazad nekoliko godina u svim školama u kojima smo imali čučavce izmještali smo ih, a za Tehničku školu nikada nitko to prilikom prijava za investicijsko održavanje nije istaknuo kao prioritet. Ako škola sama to ne prijavi kao prioritet mi ćemo staviti sanitarne čvorove na listu za investicijsko održavanje za iduću godinu, kaže pročelnica.



Čučavci koji su u 21. stoljeću uspjeli preživjeti u dvjema srednjim školama nisu jedini problem s kojim su suočeni u tim ustanovama, jer kako kaže Bradić samo tijekom prošle školske godine u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi imalu su pet intervencija odčepljivanja sanitarnih čvorova.– Svašta smo našli, tenisice, limenke, sokove… Učenici svašta bacaju unutra. Možete imati veći standard, ali učenici se moraju naučiti čuvati ga, kaže Bradić.


Postoji lista prioriteta


Međutim, nije Tehnička škola jedina u kojoj učenici imaju priliku iskusiti čari davno zaboravljenih čučavaca, jer i Prirodoslovna i grafička škola koja dijeli istu zgradu u svom inventaru ima takve primjerke, no kako pojašnjava ravnatelj Radenko Bradić njihovi su učenici ipak u boljoj poziciji jer čučavci caruju samo u jednom dijelu zgrade koju koriste, dok su ih u drugom dijelu uspjeli izbaciti. No, dok Bucci tvrdi da mu se do sada nitko od učenika Tehničke škole nije požalio što mora koristiti čučavac Bradić kaže kako je bilo pritužbi učenika iako im se nudi izbor.


– Istina je da je situacija neugodna i loša, ali u situaciji u kojoj imate krovove koji prokišnjavaju ili sanitarne čvorove koji ne da su na minimumu nego ispod minimuma onda čučavci ne mogu biti prvi na listi prioriteta. Činjenica je da srednje škole rade u zgradama koje nisu za to predviđene. Mahom su to stare zgrade koje traže krovove i energetsku učinkovitost. Mi Županiji svake godine napišemo što nam je potrebno, a onda shodno mogućnostima Županija izabere što je važnije i hitnije, zaključuje Bradić.