Zaštita izvornih toponima

Srednji blok traži konsenzus oko izmjene temeljnih gradskih akata

Damir Cupać

Školjić – u užem centru grada gdje je povijesno prisutna autohtona talijanska manjina, bila bi uvedena tzv. vizualna dvojezičnost / snimio  S. DRECHSLER

Školjić – u užem centru grada gdje je povijesno prisutna autohtona talijanska manjina, bila bi uvedena tzv. vizualna dvojezičnost / snimio S. DRECHSLER

Zaštita riječkog identiteta i izvornih toponimaPredlaže se uvođenje Odbora za predstavke i pritužbe ključan za bolju i bržu interakciju s građanima, Odbora za kontrolu koji je spona između predstavničke i izvršne vlasti te Odbor za branitelje



Netom nakon lokalnih izbora na kojima je SDP-ova koalicija izgubila većinu u Gradskom vijeću krenulo se u izmjene Poslovnika gradskoga parlamenta, odnosno Statuta Grada Rijeke. Budući da taj posao nije odrađen na kvalitetan način, predlagatelji su povukli iz procedure prijedloge.


Pojašnjeno je da priprema mora biti kvalitetnija i da će se ići na konsenzualno prihvaćanje promjena temeljnih gradskih akata koji reguliraju odnos između izvršne vlasti, gradonačelnika, i predstavničkog tijela.


Nedavno je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić iznio zahtjev za uvođenjem vizualne dvojezičnosti kao jednog od elemenata promjena Statuta, obilježavanje važnih datuma i suradnju s jedinicama lokalne samouprave iz riječkog prstena. Tada je najavio da bi se prijedlog cjelokupnih izmjena mogao naći na sjednici Gradskoga vijeća do kraja ove godine.





Mostovka Petra Mandić pojašnjava da će se javna rasprava za dijelove Statuta koje Lista za Rijeku predlaže u dogovoru sa Srednjim blokom održati uobičajenim putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u Gradu Rijeci, na web stranicama Grada, platformi e-konzultacija i to u roku od 30 dana.


– Prijedlog izmjena odbora će se raspraviti javnom raspravom istim putem no u skraćenom trajanju od osam dana jer ove izmjene predstavljaju samo preduvjet izmjena Poslovnika koje će takodjer biti upućene na dužu javnu raspravu. Usuglašen prijedlog izmjena Statuta mogao bi se naći na sjednici Gradskog vijeća početkom listopada ove godine, izjavila je Mandić.



Vizualna dvojezičnost


Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev podsjetio je da je u lipnju ove godine, prilikom izrade novog Poslovnika, utvrđena potreba za izmjenom Statuta te su sve stranke zastupljene u Gradskom vijeću krajem kolovoza 2017. godine pozvane na međustranačke konzultacije vezane za pitanje promjene Statuta.


– Nakon inicijalnog sastanka izrađen prvi radni nacrt u kojeg su uneseni svi pristigli prijedlozi te je održan i drugi međustranački sastanak na kojem su pristigli prijedlozi raspravljeni. S obzirom na to da nisu sve stranke zauzele identičan stav oko predloženih izmjena Statuta trenutno traje usuglašavanje oko konačne verzije prijedloga koja će uskoro završiti na javnoj raspravi i na klupama Gradskog vijeća, pojasnio je Čordašev.


Švorinić iz Liste za Rijeku dodaje da je sastavni dio izmjena institucionalna zaštita riječkog identiteta, izvornih toponima te očuvanje lokalnih govora, čakavski, fijumanski, kroz zavičajnu školsku nastavu i druge sadržaje.


– U užem centru grada, mjesni odbori Luka, Kozala i Školjić, gdje je povijesno prisutna autohtona talijanska manjina, bila bi uvedena takozvana vizualna dvojezičnost, dok bi u drugim dijelovima grada mogla biti uvedena posebnom odlukom mjesnog odbora. Multikulturalnost je dio gradskog identiteta, želimo zaštititi riječke posebnosti i uvesti nadstandarde u zaštiti manjinskih identiteta. Mislimo da je u kontekstu priprema Rijeke za EU prijestolnicu kulture te slogan »Luka različitosti« sazrio trenutak da se ovo pitanje riješi na predloženi način, uvjeren je Švorinić.


Uvođenje instituta replike


Petra Mandić iz Mosta pojašnjava da se ostale izmjene Statuta odnose isključivo na izmjene koje su potrebne kao preduvjet promjene Poslovnika Gradskog vijeća.


– Suglasno uvodimo dva krucijalna odbora u suglasnosti cijelog Srednjeg bloka i to Odbora za predstavke i pritužbe koji je ključan za bolju i bržu interakciju sa građanima koji su nas birali te Odbora za kontrolu koji je spona između predstavničke i izvršne vlasti i ima ovlasti slične nadzornom odboru u trgovačkim društvima. Na prijedlog HDZ-a dodaje se još dodatni Odbor za branitelje. Ove izmjene Statuta nisu u većoj mjeri opsežne, ali služe kao ključan korak do izmjene Poslovnika kojim se uvodi institut replike, ograničavaju prava gradonačelnika u raspravi i vijeću u skladu s demokratskim standardima te se uvodi visoka razina sprječavanja sukoba interesa, pojasnila je Mandić.


Pregovori s HDZ-om i SDP-om


Na pitanje jesu li krenuli pregovori s HDZ-om i sa SDP-ovom koalicijom te tko su pregovaratelji s jedne, a tko s druge i treće strane, Švorinić odgovara da u ime SDP-ovog i HDZ-ovog bloka sudjeluju njihovi predstavnici klubova u Gradskom vijeću.


– Atmosfera na sastancima je konstruktivna i mislim da smo i na ovaj način podigli demokratske standarde u gradskoj politici. U dosadašnjem tijeku razgovora predstavnici HDZ-ovog bloka su podržali prijedloge koji prethode izmjeni Poslovnika te osnutak novih odbora kojima bi povećali kvalitetu rada Gradskog vijeća. S druge strane, predstvnici SDP-ove koalicije su otvoreniji prema potencijalnoj podršci dijelu prijedloga koji se tiču zaštite riječkog identiteta i nadsdandarda u zaštiti manjinskih identiteta. Mi ćemo se u sljedećoj fazi koncentrirati na javnu raspravu koja je pred nama i na kojoj ćemo predloženo iskomunicirati sa zainteresiranom javnošću, najavio je Švorinić.