Najavljeno

Srdela je IN i Dani Trešanja: Riječke gastro manifestacije promoviraju mediteransku prehranu

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Mediteranskom prehranom do dugovječnosti – moto je predstojećih gastro manifestacija Srdela je IN i Dani trešanja koji su predstavljene u Primorsko-goranskoj kašetici. Srdela je IN se održava od 3. do 9. lipnja,, nakon čega se od 10. do 16. lipnja nastavljaju i Dani trešanja, najavili su Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro TZG Rijeke, Damjan Miletić, voditelj Gastro HUB-a pri Visokoj poslovnoj školi PAR, prof.dr.sc. Toni Valković, sa Zavoda za hematologiju KBC-a Rijeka, i chef Nenad Stojanović, šef kuhinje Primorske konobe.


Humanitarna nota


Moto ovogodišnjih manifestacija Srdela je in i Dani trešanja ističe mediteransku prehranu koja je prepoznata kao zlatni standard za zdravlje i dugovječnost, a UNESCO ju je uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine po nutritivnoj vrijednosti i kao životni stil po mjeri čovjeka, istakla je Sanja Krmpotić dodajući kako ove godine manifestacije imaju i humanitarnu notu programa Moje mjesto pod suncem za sretnije djetinjstvo, kao i da je ponuda jela od srdela i trešanja u riječkim ugostiteljskim objektima nadograđena i brojnim radionicama i predavanjima.


Tako će se u utorak, 4. lipnja u Visokoj poslovnoj školi PAR održati radionica sljubljivanja srdela i vina, s početkom u 11 sati, a ulaz je slobodan. Damjan Miletić iz PAR-ova Gastro HUB-a istaknuo je kako će svi zaniteresirani ondje imati prilike naučiti koje čaše se koriste za koje vino, na kojoj se temperaturi vino poslužuje i ostalo.




Bit će tu i praktični dio. Pokazat ćemo kako se vino pravilno otvara i degustira, a i sljubljuje s jelima od srdela. Dakle, bit će poučno, edukativno i pitko, najavio je Miletić.


Super hrana


U utorak, 11. lipnja, na redu su predavanja za zdraviji život u Gradskoj vijećnici od 18 do 20 sati na koja je ulaz također slobodan. Prof. dr. sc. Valković će govoriti o tome zbog čega ustvari mediteranska prehrana omogućava duži i zdraviji život i da li je srdela stvarno super hrana.



Mediteranska prehrana pomaže smanjenju oboljenja od kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti, a isto tako utječe na sprječavanje, odnosno kasniju pojavu demencije, ukazao je prof. dr. sc. Valković. Osim toga,, prof. dr. sc. Alen Ružić sa Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC-a Rijeka će govoriti o zdravim masnoćama kao stupu zdrave prehrane.


Naravno, neće izostati ni omiljena Gastrofešta, koja je na redu 14. lipnja, povodom Dana grada Rijeke, kada će se građanima dijeliti mornarski brodet i štrudla s trešnjama.


Što se nudi na pijatima?


A što će to riječki ugostitelji ponuditi predstojećih dana na pijatima? Polpetice od srdela na caponati, srdele punjene slanim sirom, srdele na lavi, slatko-kisela marinada od srdela, srdele in forno s palentom, cheesecake s karameliziranim trešnjama, čokoladni muffini s trešnjama…


Ovo su samo neke od delicija koje će se naći u ponudi. Fina jela pripremat će Bistro Conca D’oro, Bistro Mornar, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Primorska konoba, Konoba Ribica, Konoba Blato, Konoba Ćakula, Brasserie As, A la carte restoran Kamov, Restoran hotela Continental, Kavana&Bar Grad, Cukarikafe, Rica Gluten Free i Slastičarnica Cacao.